Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

2015 ευχές....


2015 ευχές.... για υγεία, αγάπη, ευτυχία, ελπίδα, τύχη, επιτυχίες, πολλά χαμόγελα και όνειρα που θα βγουν αληθινά! Καλή Χρονιά σε όλους και εύχομαι ολόψυχα να'χετε πάντα δίπλα σας τους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν! 

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Βασιλόπιτα τσουρέκι 2015



Υλικά συνταγής:

250 γρ. βούτυρο ροδάμι λιωμένο χλιαρό
6 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. χλιαρό γάλα
Στερεά υλικά
1/2 κ.γ. αλάτι
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
2 φακελάκια μαγιά
140 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες
Γέμιση
2-3 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ και 2 κ..σ νερό
1 φλ. σταφίδες ξανθές Κρήτης
3/4 φλ. κοντιτα κίτρινων φρούτων ή ψιλοκομμένα κίτρινα γλυκά κουταλιού
1/4 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
1/2 κ.γ. ξύσμα περγαμόντο ή πορτοκάλι
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.σ. κρύο βούτυρο για το ψήσιμο

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:
Βάζουμε τις σταφίδες σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με ρούμι ή κονιάκ και νερό. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν και να φουσκώσουν, αφού κρυώσουν τελείως. Στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά να τραβήξει την υγρασία τους. Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε την κοντίτα κίτρινων φρούτων, το ξύσμα λεμόνι και περγαμόντο, περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Τα προσθέτουμε στη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμά της.

Για τη Βασιλόπιτα:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε μπολ, το βούτυρο, τα αβγά, το γάλα και την υγρή βανίλια, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε για 1'-2' σε χαμηλή ταχύτητα και δυναμώνουμε το μίξερ στο δυνατό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 8'-10' μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό. Σαν μεγάλη τσίχλα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τα δάχτυλά μας και πιάνουμε τη ζύμη. Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.

ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Αν θέλουμε η ζύμη να φουσκώσει γρήγορα τη βάζουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για μία ώρα και λίγα λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

ΑΡΓΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΖΥΜΗΣ
Εναλλακτικά, αν έχουμε χρονικό περιθώριο αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη καλά στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου γύρω στις 15 ώρες μέχρι να πάρει τρεις φορές τον όγκο της.
Βουτάμε τα χέρια σε λίγο βούτυρο και αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Την πατάμε να ξεφουσκώσει. Προσθέτουμε τη γέμιση. Ζυμώνουμε τη ζύμη να πάρει μέσα όλα τα υλικά. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στον κάδο του μίξερ, να ρίξουμε δηλαδή τη γέμιση μέσα τη ζύμη και να προσθέσουμε τη γέμιση. Με το γάντζο ζυμώματος ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ρουφήξει η ζύμη όλα τα υλικά. Πιάνουμε τη ζύμη και τη φορμάρουμε σε μπάλα. Όλες οι ενώσεις πρέπει να είναι προς τα κάτω και και η πάνω πλευρά που θα βλέπουμε να είναι λεία και φουκωτή. Βουτυρώνουμε βαθύ ταψί 30 ή 32 εκ. και το ντύνουμε με λαδόκολλα. Κόβουμε λωρίδες λαδόκολλα και τις κολλάμε περιμετρικά στα τοιχώματα του ταψιού. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει το σκεύος μέχρι τη μέση για να έχει περιθώριο να σηκωθεί στο φούσκωμα. Αλλιώς θα χυθεί έξω στο ψήσιμο. Ακουμπάμε τη ζύμη μέσα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Πατάμε ελαφρά τη ζύμη μπάλας να πλατύνει. Μπήγουμε το φλουρί στη Βασιλόπιτα.

ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Αν θέλουμε να φουσκώσει γρήγορα σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο, στο ζεστό σβηστό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 45' να διπλασιαστεί σε όγκο.

ΑΡΓΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Αν έχουμε χρόνο σκεπάζουμε με διπλωμένη νωπή πετσέτα το ταψί και αφήνουμε τη βασιλόπιτα χωρίς να κουνάμε το ταψί για περίπου 4-5 ώρες να φουσκώσει με ηρεμία και να διπλασιαστεί.
Με πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σταυρό στο κέντρο της Βασιλόπιτας και ακουμπάμε πάω το κρύο κομμάτι βούτυρο. Ακουμπάμε κάτω κάτω στον φούρνο ταψί ή ανοξείδωτο μπολ με βραστό νερό ώστε να δημιουργείται υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να μη ξεραίνεται η Βασιλόπιτα. Επίσης γίνεται γυαλιστερή στην επιφάνεια λόγω των υδρατμών. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στο αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 50'-1 ώρα να φουσκώσει κι άλλο να ροδίσει και να κάνει κρούστα η επιφάνεια. Θα σκουρίνει αρκετά λόγω των αβγών στη ζύμη μη σας τρομάζει αυτό. Το ψήσιμο είναι σχετικό, ανάλογο με το φούρνο μας, την προθέρμανση και την ξεκούραση της ζύμης. Ελέγχουμε το ψήσιμο όπως τα κέικ. Μπήγουμε σουβλί στο κέντρο προς το τέλος του ψησίματος για σιγουρευτούμε ότι η καρδιά έχει ψηθεί. Δηλαδή το σουβλί να βγαίνει νοτισμένο από την υγρασία αλλά καθαρό από ζύμη. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 30΄, ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει καλά την τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρήσει τη φρεσκάδα της μέχρι να την παρουσιάσουμε στο τραπέζι. Αχνίζουμε τη βασιλόπιτα και γράφουμε ευχές με λιωμένη σοκολάτα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
2. Τα υγρά υλικά πρέπει να είναι χλιαρά και όχι καυτά γιατί θα καεί η μαγιά.
3. Το χτύπημα της ζύμης στο μίξερ πρέπει να είναι συνεχές για να τσιχλώσει.
4. Οι ενώσεις της ζύμης πρέπει να είναι προς το κάτω.
5. Ακολουθήστε τους χρόνους ξεκούρασης της ζύμης είτε τον γρήγορο είτε τον αργό όπως ακριβώς σας περιγράφω αντίστοιχα για τέλειο φούσκωμα και ωρίμανση της ζύμης.
6. Καθόλου αέρας δεν πρέπει να επηρεάσει τη ζύμη. Air condition και ανοιχτές πόρτες έχουν σαν αποτέλεσμα να πετσιάσει η ζύμη και να μη φουσκώσει σωστά.
7. Πάντα βρεγμένο πανί στο σκέπασμα της ζύμης.
8. Μπολ με καυτό νερό στο φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος διαπνέει υγρασία με τους υδρατμούς στη Βασιλόπιτα και δίνει γυαλιστερό αποτέλεσμα.
9. Μόλις κρυώσει καλά η Βασιλόπιτα την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας για να διατηρηθεί αφράτη και ολόφρεσκη μέχρι να την κόψουμε (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όχι στο ψυγείο).

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που σας δίνω και σας υπόσχομαι ότι θα είναι η ωραιότερη Βασιλόπιτα που έχετε δοκιμάσει. Καλή χρονιά να έχουμε!

(Πηγή: www.argiro.gr)

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Καλά Χριστούγεννα


Των Χριστουγέννων η χαρά, δεν είναι στα στολίδια, είναι στο πως μπορεί η καρδιά,  να μοιραστεί η ίδια! 
Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη για όλους! 

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Gingerbread Μπισκότα



Τα κατεξοχήν γιορτινά μπισκότα, όπως είναι γνωστά στον δυτικό κόσμο, αλλά με ελληνικές πινελιές! Τα παιδιά θα τα λατρέψουν και θα στολίσουν με τον καλύτερο τρόπο το γιορτινό σαςς τραπέζι (συνταγή από mikrikouzina.blogspot.com)

Τι θα χρειαστείτε: Κουπ πατ σε σχήμα ανθρωπάκι (μικρές φόρμες που κόβουν τη ζύμη), 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου, 50 γρ. μαύρη ζάχαρη, ¼ κούπας πετιμέζι, 1 αυγό, ½ κ. γ. τριμμένο γαρίφαλο, ½ κ. γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο, ½ κ. γ. τριμμένη κανέλα, 1 κ. γ. τριμμένο τζίντζερ (σκόνη), ½ κ. γ. σόδα, ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ, 270 γρ. για όλες τις χρήσεις 

Για το στόλισμα: 1 κούπα άχνη ζάχαρη και 2 κ. σ. γάλα 

Εκτέλεση: Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε για λίγα λεπτά με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το πετιμέζι. Προσθέτετε το αυγό μαζί με λίγο από το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα. Συνεχίζετε με τους γάντζους του μίξερ -ή με το χέρι- και προσθέτετε τα μυρωδικά και το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεμένο με τη σόδα και το μπέκιν πάουντερ. Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς -σε πάνω κάτω αντιστάσεις- και ανεβάζετε τη σχάρα του φούρνου ψηλά. Ανοίγετε φύλλο με τα χέρια ή με πλάστη, πάχους μισού εκατοστού και κόβετε με κουπ πατ τα μπισκοτάκια σας. Όσο φύλλο μένει, το ξαναπλάθετε και κόβετε πάλι μπισκοτάκια. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί. Τοποθετείτε τα μπισκότα. Ψήνετε για 10 λεπτά στους 160 βαθμούς.

Καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές! 

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Αγιοβασιλιάτικες μπότες



Eξαιρετικά εύκολη κατασκευή, κατάλληλη όχι μόνο για την γιορτινή διακόσμηση του σπιτιού αλλά και ως ...αμπαλάζ για δώρα, αφού τέτοιες χειροποίητες αγιοβασιλιάτικες μπότες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για κουτί, σακούλα κλπ. για να προσφέρετε κάθε είδους δώρο!

Για την απλούστερη μορφή κατασκευής, χωρίς χρήση ραπτομηχανής, θα χρειαστείτε μόνο ύφασμα και μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης. 

Σχεδιάστε σε ένα χαρτόνι-χαρτί ή τυπώστε από το internet το μοτίβο μιας μπότας στο μέγεθος που σας χρειάζεται και με οδηγό σας αυτό το "πατρόν" κόψτε το ύφασμα διπλωμένο στα δύο, ώστε τα κομμάτια να είναι πανομοιότυπα σε σχήμα-μέγεθος.


Τοποθετήστε τα δύο ίδια κομμάτια υφάσματος το ένα ακριβώς πάνω στο άλλο από την ανάποδη όψη τους και κολλήστε τα περιμετρικά με την κόλλα. Ανάλογα με το πόσο χοντρό είναι το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε, τοποθετείστε για λίγη ώρα επάνω του ένα βαρύ αντικείμενο ή πιάστε γύρω γύρω με μανταλάκια και αφήστε την κόλλα να στεγνώσει-στερεοποιηθεί εντελώς.

Όταν τα κομμάτια υφάσματος ενωθούν στέρεα, γυρίστε την μπότα από την καλή της όψη και με τον ίδιο τρόπο,κολλώντας δηλαδή με την κόλλα διακοσμήστε το πάνω ή και όποιο άλλο σημείο θέλετε με πρόσθετα κομμάτια διαφορετικού υφάσματος, τρέσες ή όποιο άλλο διακοσμητικό στοιχείο. 

Για να μπορείτε να τις κρεμάσετε απλώς ράψτε στο πίσω μέρος τους ένα κρέμασμα από ένα κομματάκι ύφασμα, κορδέλα ή σκοινάκι. 



Ένα είδος υφάσματος που επίσης χωρίς χρήση ραπτομηχανής δίνει σε τέτοιου τύπου κατασκευές ακόμη ομορφότερο αποτέλεσμα από ότι με γάζωμα, είναι η τσόχα. Κόψτε τα κομμάτια, ράψτε-ενώστε τα με νήμα ή σπάγγο και διακοσμήστε με τον ίδιο τρόπο και με πρόσθετα κομμάτια υφάσματος σε όποια σχέδια-χρώματα θέλετε.



Οι συνδυασμοί σε υφάσματα-σχέδια είναι άπειροι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους ρετάλια ή παλιά υφάσματα-ρούχα που διαθέτετε, φτιάχνοντας τέτοιες μπότες τόσο στο κλασσικό όσο και σε πιο μοντέρνο στυλ και φυσικά είναι αυτές μια κατασκευή που από μόνη της μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ όμορφο χειροποίητο χριστουγεννιάτικο δώρο γεμισμένη ακόμη και με ...μερικές σοκολάτες!!




Καλές Γιορτές με Υγεία και Αγάπη!

(Πηγή: www.soulouposeto.gr)

Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικα δεντράκια.... από περιοδικά!



Σκεφτήκατε πόσα πράγματα μπορείτε να φτιάξετε με απλά υλικά που υπάρχουν γύρω σας; Αν αλλάξετε τον τρόπο που κοιτάτε τα πράγματα, ίσως ανακαλύψετε καινούργιες και πρωτότυπες κατασκευές! Ένα δέντρο από ένα περιοδικό μπορεί να διακοσμήσει το σαλόνι και το δωμάτιο σας, εύκολα και γρήγορα! Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να το φτιάξετε:

Θα χρειαστείτε ένα περιοδικό και ένα σπρέι για να το βάψετε. Διπλώνετε τις σελίδες από το περιοδικό και σχηματίζετε ένα δέντρο. Το βάφετε σε ένα χρώμα για να καλύψετε το περιοδικό και διακοσμείτε με μικρά χάρτινα αστεράκια.Ένα αστεράκια στην κορυφή και το δέντρο σας είναι έτοιμο.
Η κατασκευή και οι φωτογραφίες είναι από την www.madamecriativa.com.br








Η κατασκευή και οι φωτογραφίες είναι από την www.madamecriativa.com.br

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

6+1 ιδέες για χριστουγεννιάτικα ημερολόγια

Ναι, ήρθε επιτέλους αυτή η εποχή του χρόνου! Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις και να μπαίνεις στο εορταστικό κλίμα σιγά σιγά, είναι ένα advent calendar, ή ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης για τα Χριστούγεννα! Εμείς βρήκαμε 6+1 ιδέες για να σε εμπνεύσουμε!!