Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Christmas cake


Κάθε χριστουγεννιάτικο κέικ που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 3-4 διαφορετικά γλυκά του κουταλιού, χουρμάδες, ξηρούς καρπούς, δαμάσκηνα, σταφίδες και δεν ξέρω τι άλλο! Τρως ένα κομμάτι και δεν θέλεις μετά να φας για 2 μέρες! Αν φας δύο κομμάτια, σιχαίνεσαι και τον εαυτό σου και το κέικ(!) και δεν θέλω να αναφερθώ στο ακανθώδες θέμα «θερμίδες» γιατί μπορεί να δημιουργεί διπλωματικό επεισόδιο!!! Αυτή η συνταγή είναι μια βερσιόν δικιά μου για να φτιάξετε ένα κέικ με λιγότερα υλικά το οποίο να μην είναι καθόλου λιγωτικό αλλά να είναι εξίσου νόστιμο!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 300 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
  • 450 γρ. γλυκό καρυδάκι (το ρίχνουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε ώστε να φύγει το σιρόπι)
  • 185 ml λικέρ κεράσι
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 2 κ.γ. baking powder (το κοσκινίζουμε μαζί με το αλεύρι)
  • 2 κ.γ. μείγμα για γλυκά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πιπερόριζα)
  • 3-4 κουταλιές λικέρ κεράσι επιπλέον για το τέλος
  1. Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη πολύ καλά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
  2. Στο μεταξύ βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, τις σταφίδες μαζί με το λικέρ και αφήνουμε να κοχλάσουν για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Κόβουμε το καρυδάκι σε μικρά κομματάκια και το ρίχνουμε στο μείγμα με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις σταφίδες όπως είναι μαζί με το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα για γλυκά και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα ώστε να ενωθούν τα υλικά μας.
  4. Στρώνουμε στο πάτο στρογγυλής φόρμα που ανοίγει (23 εκ.) λαδόκολλα και αφού ρίξουμε το μείγμα το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160οC για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Αν δείτε ότι έχει πάρει σκούρο χρώμα αλλά εσωτερικά είναι ακόμα υγρό, σκεπάστε με ασημόχαρτο και αφήστε μέχρι να ψηθεί.
  5. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το ραντίζουμε με 3-4 κουταλιές λικέρ και το αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Λίγα μυστικά ακόμα.... Διατηρείται μέχρι και ένα μήνα αν το τυλίξεις καλά με μεμβράνη, το φυλάξετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και το βάλετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου