Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Θερινή ώρα


Μία ώρα μπροστά θα μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2013, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα.



Συγκεκριμένα στις 3.00 τα ξημερώματα η ώρα θα αλλάξει και θα δείχνει 4.00. Το καλό είναι ότι έτσι η μέρα θα μεγαλώσει αλλά… θα έχουμε μείον μία ώρα ύπνου (ή… ξενυχτιού!!)

Η ιδέα να γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε προταθεί ήδη το 1784 από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, όμως εφαρμόστηκε μόνο κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε αυτό επειδή από τις 15 Ιουλίου (π.ημερ.)/28 Ιουλίου (ν.ημερ.) στις 04:00 ώρα, του 1916, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά στην εισδοχή της ώρας ζώνης. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τούτο είχε ως συνέπεια να εγκαταλειφθεί.
Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.

Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν με νόμο[1], γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Δηλαδή μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (27/10) που θα επανέλθει η χειμερινή ώρα. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη, τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013



Φύτεψε άνθη στις ρωγμές της πίκρας σου. Κι ύστερα βρες ένα μικρούλι ξέφωτο και κάθισε, ν' απολαύσεις τ' άρωμά τους.....
(Aλκυόνη Παπαδάκη)

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αρωματικό potpourri




Φτιάξτε όμορφα διακοσμητικά potpourri από αποξηραμένα λουλούδια, δίνοντας ξανά ζωή σε ένα μαραμένο μπουκέτο λουλουδιών, αρωματίζοντάς το με τα αγαπημένα σας αρώματα. Βάλτε μέσα διάφορα βότανα,κομμάτια πορτοκαλιού, ψεκάστε το με το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο και δημιουργήστε μία σύνθεση που θα στολίσει και παράλληλα θα αρωματίσει τον χώρο σας.

Υλικά που θα χρειαστείτε: Λουλούδια, 1 μικρό δισκάκι ψησίματος, Αντικολλητικό χαρτί, Ψαλίδι, Αιθέρια έλαια, Άδειο μπουκάλι σπρέι, Κομμάτια πορτοκαλιού (προαιρετικά), Βότανα (προαιρετικά),
Ολόκληρα μπαχαρικά (προαιρετικά)

Δείτε εδώ βήμα-βήμα πώς θα το φτιάξετε:



Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος λουλουδιού θέλετε. Ιδανικά είναι αυτά με έντονο άρωμα, όπως είναι τα τριαντάφυλλα. Τα συγκεντρώνετε και πρέπει να προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 90°C.



Καλύπτετε το δισκάκι με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, κόβετε τα μπουμπούκια, ή μεμονωμένα πέταλα, και τα τοποθετείτε στο δισκάκι.



Για να προσθέσετε άρωμα στο potpourri, κόβετε και βάζετε λεπτά κομμάτια πορτοκαλιού ή λίγο rosemary, λεβάντα ή θυμάρι. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και ολόκληρα μπαχαρικά, όπως sticks κανέλλας ή βανίλιας. Βάζετε μία κουταλιά της σούπας νερό μαζί με 10-15 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο, σε ένα άδειο μπουκαλάκι σπρέι και ψεκάζετε τα λουλούδια.


Βάζετε το potpourri στον φούρνο για τουλάχιστον δύο ώρες ή μέχρι να μαραθούν τα λουλούδια χωρίς να καούν. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζετε από τον φούρνο και ψεκάζετε ξανά με το αιθέριο έλαιο.



Όταν τα λουλούδια κρυώσουν λίγο, ανακατεύετε το potpourri και το βάζετε σε ένα μπολ. Για να ανανεώσετε το άρωμα απλά ψεκάζετε ξανά με το μείγμα λαδιού. Καλή επιτυχία!

(Πηγή: www.jenny.gr)

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013




Την άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις.....

(Οδυσσέας Ελύτης)

Μπωλ από χαρτί!




Και όμως, μπορείς να φτιάξεις φανταστικά διακοσμητικά μπωλ με ελάχιστα υλικά. Η The Pink Doormat χρειάστηκε μόνο χαρτί, μπαλόνι, κόλλα και χρώμα, τελικά τα μπαλόνια δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το βαλιτσάκι του crafter! 

Δες παρακάτω βήμα βήμα οδηγίες για να φτιάξεις τα δικά σου μπωλ από χαρτί!

Θα χρειαστείς: μερικά μπαλόνια, ατλακόλ ή mod podge, λωρίδες χαρτί (από περιοδικό ή εφημερίδα) και ακρυλικά χρώματα.

Για αρχή φουσκώνεις 2-3 μπαλόνια στο μέγεθος που θέλεις τα μπωλ σου. Καλό είναι να σημειώσεις με ένα μαρκαδόρο πόσο ψηλό θέλεις το μπωλ σου για να απλώσεις χαρτί μόνο εκεί. Φτιάχνεις το μείγμα της κόλλας, αν χρησιμοποιείς ατλακόλ την αραιώνεις με νερό σε αναλογία 1:1, αν χρησιμοποείς mod podge δεν την αραιώνεις (είναι πιο ακριβή αλλά δίνει πιο γερή κατασκευή). Τοποθετείς μια μια τις λωρίδες πάνω στο μπαλόνι, απλώνοντας σε κάθε μια το μείγμα της κόλλας με ένα πινέλο.



Αφού καλύψεις όλη την επιφάνεια του μπωλ, το αφήνεις να στεγνώσει για τουλάχιστον 24 ώρες. Θα καταλάβεις ότι στέγνωσε πλήρως, αν ακούς ένα "σκληρό" ήχο όταν το χτυπάς λίγο με το χέρι. Όταν στεγνώσει, σκας το μπαλόνι και με ένα ψαλίδι ισιώνεις το μπωλ γύρω γύρω.




Πέρνα λευκό ακρυλικό χρώμα μέσα και έξω για να σφραγίσεις το χαρτί. Στην συνέχεια - και αφού έχει στεγνώσει το άσπρο - μπορείς να περάσεις ότι χρώμα θέλεις. Καλή επιτυχία!



(Πηγή: www.ftiaxto.gr)

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας και η Ιστορία του χαρταετού!


Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας. Η αφετηρία της Σαρακοστής είναι για τη χώρα μας μια ιδιαίτερη μέρα και γιορτάζεται κατά κύριο λόγο με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, με την παραδοσιακή λαγάνα, την ταραμοσαλάτα και τις ελιές.


Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική “κάθαρση”. Επίσης μια άλλη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς. Μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε είναι τα "Κούλουμα" που είναι η καθαροδευτεριάτικη έξοδος και το πέταγμα του χαρταετού. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, τα κούλουμα προέρχονται από τη λατινική λέξη "Culumus" που σημαίνει αφθονία αλλά και το τέλος, δηλαδή το τέλος της αποκριάς. Ότι κι αν σημαίνει όμως η λέξη αυτή στις μέρες μας, είναι ημέρα διασκέδασης, φαγητού και οικογενειακής συνύπαρξης.

Έθιμα της Καθαρής Δευτέρας σε όλη την Ελλάδα

Βόνιτσα: Το έθιμο του “Αχυρένιου Γληγοράκη”
Ο Γληγοράκης λέγεται ότι ήταν ψαράς και απαρνήθηκε τη θάλασσα ψάχνοντας τη μοίρα του στη στεριά. Οι σημερινοί ψαράδες της Βόνιτσας καταδικάζουν αυτήν του την πράξη και κάθε τέτοια μέρα τον τιμωρούν. Φτιάχνοντας λοιπόν έναν αχυρένιο ψαρά, τον δένουν σ’ ένα γάιδαρο και τον γυρνούν σε όλο το χωριό. Όσο περνά η μέρα στήνουν μεγάλο γλέντι με τραγούδι και χορό και στη συνέχεια ρίχνουν τον καημένο τον Γληγοράκη σε μια βάρκα που φλέγεται στ’ ανοιχτά.

Ο “Βλάχικος Γάμος” της Θήβας
Το έθιμο αυτό χρονολογείται από το 1830 και έχει να κάνει με τα προξενιά που γίνονταν τότε. Σήμερα πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης η οποία στην πραγματικότητα είναι άνδρας! Παράλληλα όλοι οι παρευρισκόμενοι γιορτάζουν τα Κούλουμα με σατιρικά τραγούδια και πολύ χορό.


Το έθιμο των Μουντζούρηδων στον Πολύσιτο της Βιστωνίδας.
Εδώ η προετοιμασία ξεκινά από την προηγούμενη μέρα με την παρασκευή της παραδοσιακής Λαγάνας και το βράσιμο της φασολάδας από τις γυναίκες του χωριού, για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους την επόμενη μέρα. Τους επισκέπτες τους περιμένει μια έκπληξη, αφού τους υποδέχονται δύο μεταμφιεσμένοι οι οποίοι προσπαθούν να τους μουντζουρώσουν με την καπνιά από το καζάνι που έβραζε η φασολάδα έτσι ώστε όλοι να γιορτάσουν την Καθαρή Δευτέρα μασκαρεμένοι!

Το έθιμο του “Αγά” στα Μεστά της Χίου.
Το έθιμο του Αγά έχει ρίζες από την Τουρκοκρατία και μέχρι σήμερα είναι το ίδιο διασκεδαστικό την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Ο Αγάς εισβάλει στο χωριό με τη συνοδεία του και παίρνει θέση στην κεντρική πλατεία. Εκεί μαζεύεται ο κόσμος όπου “δικάζεται” για διάφορα παραπτώματα που του καταλογίζονται και πληρώνει το ανάλογο πρόστιμο! Από αυτή τη διαδικασία δε γλιτώνει κανείς από τους παρευρισκόμενους. Τα χρήματα που μαζεύονται από τα υποτιθέμενα πρόστιμα καταλήγουν στο ταμείο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Ένα πρωτότυπο έθιμο με πολύ χιούμορ και κοινωφελές έργο παράλληλα.Η χαρά όλων αλλά ιδιαίτερα των παιδιών είναι το πέταγμα του χαρταετού, που θέλει ιδιαίτερη μαστοριά και ιδανικές καιρικές συνθήκες φυσικά. Κάποιες πληροφορίες ερμηνεύουν το πέταγμα του χαρταετού σαν την επιθυμία του ανθρώπου να διώξει μακριά το κακό.

Η ιστορία του Χαρταετού


Ο χαρταετός φαίνεται να άνοιξε για πρώτη φορά τα πολύχρωμα εύθραυστα φτερά του περίπου στα 1000 π. Χ., και έκτοτε δεν έπαψε να χρωματίζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον ουράνιο θόλο, από την Ανατολή έως τη Δύση.

Από την Κίνα, φτιαγμένος από μετάξι και μπαμπού, με τη μορφή του δράκου που ήταν ιερό, θεϊκό σύμβολο, αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας για τον λαό, πέταξε μακριά. Πέταξε στην Κορέα κι από εκεί στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, για να φτάσει στην Ιαπωνία, όπου εμπλουτίστηκε με περισσότερο έντονα χρώματα και πήρε τη μορφή των αυστηρών Σαμουράι. Στη Βόρεια Ινδία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι αιθέριοι χορευτές υποδέχονται την άνοιξη, σε γιορτές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία. Τον 4ο π.Χ. αι., στην αρχαία Ελλάδα, σύμφωνα με τις πηγές, ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντος χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αϊτό. Παλαιότερη αναφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί η απεικόνιση σε ελληνικό αγγείο της κλασικής περιόδου μιας κόρης που κρατά στα χέρια της λευκή σαΐτα δεμένη με νήμα, ένα είδος αϊτού δηλαδή, και την οποία ετοιμάζεται να πετάξει. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση του χαρτιού δεν ήταν ακόμη γνωστή, εικάζουμε ότι τα χρόνια εκείνα, τα όποια πειράματα ή παιχνίδια με αϊτούς θα πρέπει να τα έκαναν με πανί, αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιούσαν στα πλοία έως και τα μεσαιωνικά χρόνια. Πολύ αργότερα, ο Μάρκο Πόλο, γυρίζοντας από τα ταξίδια του, φέρνει το χαρταετό στη Μεσαιωνική Ευρώπη.


O χαρταετός, στη μακραίωνη ιστορία του, χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως: για τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της ταχύτητας των ανέμων, για μελέτες της ατμόσφαιρας και του ηλεκτρισμού, αλλά ακόμα και για αεροφωτογραφίσεις. Έσωσε ναυαγούς, έστειλε στρατιωτικά σήματα, κίνησε κάρα, ακόμα και αυτοκίνητα.
Η χαρά όλων, αλλά ιδιαίτερα των παιδιών, είναι το πέταγμα του χαρταετού, που θέλει ιδιαίτερη μαστοριά και ιδανικές καιρικές συνθήκες φυσικά. Κάποιες πληροφορίες ερμηνεύουν το πέταγμα του χαρταετού σαν την επιθυμία του ανθρώπου να διώξει μακριά το κακό.

Και τώρα που οι μέρες άνοιξαν, κι η άνοιξη μυρίζει, όλα φαίνονται έτσι λιγάκι πιο εύκολα! Πιο εύκολα σκάει το χαμόγελο και ξεσπά το γέλιο....... Σας εύχομαι να γεμίσουν τις μέρες σας!! Αυτό το τριήμερο είναι η Καθαρά Δευτέρα, γι'αυτό τέλος οι δικαιολογίες! Πετάξτε ψηλά και διασκεδάστε με την ψυχής σας! 

Για το τέλος, θα σας γράψω μια εύκολη και πρωτότυπη συνταγή, που βρήκα πριν λίγες μέρες, για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας:

Ρεβίθια με φινόκιο και πορτοκάλι



Υλικά (για 4 άτομα): 500-600 γραμ. βρασμένα ρεβίθια, 1 μεγάλο φινόκιο (περί τα 400 γραμ.) καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 5 κ.σ. χυμό πορτοκάλι, φέτες από 1 πορτοκάλι, καθαρισμένες και το ξύσμα του, αλάτι, μαύρο και ολόκληρο κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση: Bάλτε τα ρεβίθια από την προηγουμένη το βράδυ σε νερό να μουσκέψουν. Στραγγίξτε τα και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση, πετάξτε το νερό και βάλτε νέο. Προσοχή! Στα όσπρια, το αλάτι μπαίνει πάντα στο τέλος. Bάλτε τα ρεβίθια και το κομμένο φινόκιο σε μπολ. Καθαρίστε το πορτοκάλι ολόκληρο και κόψτε κάθετα δεξιά και αριστερά από κάθε φέτα του, ώστε να βγάλετε τα κομμάτια χωρίς την εξωτερική μεμβράνη του φρούτου. Κόψτε τα μισά στη μέση και προσθέστε τα στο μπολ μαζί με το ξύσμα. Χτυπήστε στο σέικερ το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Προσθέστε το μίγμα στα υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά. Δοκιμάστε και διορθώστε στο αλάτι, αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε το περιεχόμενο σε πιατέλα ή σε πιάτα, προσθέστε τα ολόκληρα κομμάτια πορτοκαλιού και κόκκινο πιπέρι, τρίβοντάς το με τα δάκτυλα. Τρέξτε μια λεπτή γραμμή ελαιόλαδου από πάνω και έτοιμο. Καλή όρεξη!

Καλή Σαρακοστή σε όλους και να περάσετε υπέροχα ότι κι αν κάνετε!

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Γεύσεις της Σαρακοστής!


Σουπιές γιαχνί με κάππαρη και ούζο



Υλικά (για 6 άτομα): 4 φρέσκιες σουπιές, 3 ντομάτες,  1 πιπεριά κόκκινη, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 φλ.κάππαρη, λίγος μαϊντανός, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρούμε το κεφάλι τους, τις πλένουμε και κόβουμε το σώμα τους στα τέσσερα και τα κεφάλια τους στη μέση. Βάζουμε την κάππαρη σε ένα μπολ με ζεστό νερό, περίπου 1 ώρα και αλλάζουμε το νερό ακόμα δύο φορές, μέχρι να ξαρμυρίσει. Αχνίζουμε στο ελαιόλαδο την πιπεριά κομμένη σε καβάκια και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το σκόρδο σε φετάκια και τις σουπιές. Ανακατεύουμε και αχνίζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5΄-6΄ σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε το φαγητό με το ούζο, περιμένουμε 1΄-2΄ να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κάππαρη, τις ντομάτες περασμένες από το χοντρό τρίφτη, το μαϊντανό χοντροκομμένο και το αλάτι. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30΄ μέχρι να σωθούν τα υγρά, να μαλακώσουν οι σουπιές και να μείνουν με το λάδι τους.

Σπαγγέτι µε χταπόδι


Υλικά: 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό, 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 συσκευασία ντοματάκια κον κασέ, 1 δαφνόφυλλο, 2-3 κόκκους μπαχάρι, 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί, 1 πρέζα ζάχαρη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 500 γραμμ. σπαγγέτι

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά έως ότου γίνει διάφανο, χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Εν τω μεταξύ έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μπουκιές το χταπόδι. Το προσθέτουμε στο κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί για 3΄-4΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε γύρω στα 35΄-40΄, έως ότου να μαλακώσει το χταπόδι και να χυλώσει η σάλτσα. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό, δύο λεπτά λιγότερο απ' όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Με μια τσιμπίδα και ενώ τα μακαρόνια στάζουν, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε για 2΄ και σερβίρουμε.

Ταραµοκεφτέδες



Υλικά: 150 γραμμ. ταραμά, 150 γραμμ. μπαγιάτικο ψωμί, 4 κ.σ. αλεύρι, 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1/2 κ.γλ. δυόσμο, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε. Το ψιχουλιάζουμε σε ένα μπολ. Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρεμμύδι. Σε τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο ροδίζουμε το κρεμμύδι, να γλυκάνει. Το αφήνουμε να κρυώσει και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για λίγο ώστε να αρωματιστεί καλά. Σε καυτό ελαιόλαδο τηγανίζουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα του ταραμά. Αν είναι αραιό προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι (για να μη διαλύονται οι ταραμοκεφτέδες) και ζυμώνουμε ξανά. Τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Μελιτζανοσαλάτα µε ταχίνι και φιστίκια Αιγίνης

Melitzanosalata-me-taxini-fistikia-aiginis

Υλικά: 3 μελιτζάνες φλάσκες, 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, 1/2 λεμόνι (χυμός), 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ταχίνι, 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε σχάρα ή στο φούρνο στους 200° C για 30΄. Αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε τη φλούδα και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά. Τις λιώνουμε σε μπολ με πιρούνι και προσθέτουμε το σκόρδο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τα φιστίκια (κρατάμε λίγα για γαρνίρισμα), το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη μελιτζανοσαλάτα να παγώσει και τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φιστίκια Αιγίνης και περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο.

Σαλάτα με ψητά παντζάρια και όσπρια

Salata-me-psita-patzaria-&-ospria

Υλικά: 4 παντζάρια μέτρια, 4 ξερά κρεμμύδια μέτρια, λίγες σταγόνες ξίδι μπαλσάμικο, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, 250 γραμμ. μαυρομάτικα φασόλια ( ή ανάμεικτα όσπρια, φακές, ρεβίθια κ.λπ.), 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη σος: 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 4 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο, 2 λιαστές ντομάτες σε λάδι, αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα: ξινομυζήθρα και γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί ή τρίμματα φέτας και φρυγανισμένη μπαγκέτα

Εκτέλεση: Πλένουμε τα παντζάρια και αφαιρούμε τα φύλλα τους. Χρειαζόμαστε δύο κομμάτια αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σταυρωτά, το ένα πάνω στο άλλο. Τοποθετούμε επάνω τα παντζάρια με τη φλούδα τους, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ξίδι. Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σαν πακέτο και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε και αυτά σε διπλό αλουμινόχαρτο, ραντίζοντας με λάδι και ξίδι. Κλείνουμε το πακέτο και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού εάν έχουν ψηθεί. Στο μεταξύ βράζουμε τα μαυρομάτικα, να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Όταν ψηθούν τα λαχανικά, ανοίγουμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο γιατί καίει ο ατμός. Καθαρίζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε σαλατιέρα. Κόβουμε και τα κρεμμύδια σε ροδέλες (δαχτυλίδια), αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με τα υγρά των ψημένων κρεμμυδιών. Προσθέτουμε τα βρασμένα όσπρια και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σος και περιχύνουμε τη σαλάτα. Τη σερβίρουμε με ξινομυζήθρα και γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί ή τρίμματα φέτας και φρυγανισμένη μπαγκέτα.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος



Υλικά: 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό, 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό, 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη, 4 φλ. τσαγιού νερό, ½ φλ. τσαγιού σταφίδα κορινθιακή (μαύρη), ½ φλ. τσαγιού αμύγδαλο καβουρντισμένο, 1 φλούδα λεμονιού, 1 φλούδα πορτοκαλιού, 1 κ.σ. κανέλα, 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, για 6΄. Τότε προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ! Ξαναβάζουμε στη φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Τον αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

(Πηγή: www.argiro.gr)

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Δημιουργικές κρεμάστρες!



Εάν είσαι αληθινός καλλιτέχνης, τότε έχεις την επιθυμία να γεμίσεις με την τέχνη σου ακόμη και τα πιο απίθανα, καθημερινά αντικείμενα. Αυτό έκανε και η αγαπημένη μας Alisa Burke που έπιασε στα χέρια της τις κρεμάστρες των παντελονιών από τη ντουλάπα της και βρήκες τρόπους όχι μόνο να τις διακοσμήσει, αλλά και να τις χρησιμοποιήσει στη διακόσμηση του εργαστηρίου της! Πάρε ιδέες, λοιπόν!

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ανοίξεις τη ντουλάπα σου και να βρεις τις ξύλινες κρεμάστρες που χρησιμοποιούμε για τα παντελόνια. Ξέρεις ποιές λέμε... Ανάλογα με το τι σκοπεύεις να κάνεις μαζί τους μπορείς να συγκεντρώσεις τα αντίστοιχα υλικά:

- Ακρυλικά χρώματα
- Μαρκαδοράκια
- Washi tape
- Πινέλα
- Υφάσματα
- Κορδέλες
- Κουμπιά - χάντρες - διακοσμητικά κτλ


Η λίστα όπως σε όλα τα project έμπνευσης είναι ατελείωτη. Εσύ αρκεί να βάλεις την ιδέα στο μυαλό σου, να δεις τι ταιριάζει στο δικό σου στιλ και να αποφασίσεις πως ακριβώς θα προχωρήσεις στη δημιουργία. Η Alisa Burke στο άρθρο της μας δείχνει πως να αλλάξουμε τις κρεμάστρες μας με 3 τρόπους: με απλά ανεξίτηλα μαρκαδοράκια, με ακρυλικά χρώματα και με washi tape.

Αφού τελειώσεις με τη διακόσμησή τους, τότε μπορείς να σκεφτείς και πως θα τις χρησιμοποιήσεις.



Μπορείς να συνεχίσεις να κρεμάς τα ρούχα σου σε αυτές και να τις έχεις στη ντουλάπα σου μόνο για να τις βλέπεις εσύ και να σου φτιάχνει η διάθεση ή μπορείς να κρεμάς τα ρούχα σου, αλλά εκτός ντουλάπας για να τις θαυμάζεις συνέχεια. Μπορείς επίσης να τις κάνεις δώρο σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο που μπορεί να μετακόμισε πρόσφατα...

Ή μπορείς να κάνεις αυτό που έκανε και η Alisa και να τις χρησιμοποιήσεις για να κρεμάσεις τέχνη στους τοίχους σου. Εάν μάλιστα έχεις και ένα δικό σου χώρο που σου αρέσει να δημιουργείς μπορείς να βάλεις μερικά καρφάκια στους τοίχους και να κρεμάς από έργα ζωγραφικής να στεγνώσουν, μέχρι δείγματα υφασμάτων, φωτογραφίες κτλ

Ελπίζουμε να σου βάλαμε ιδέες... Καλή δημιουργία!

(Πηγή: www.ftiaxto.gr)

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Homemade Funfetti Cookies



Φτιάξτε αυτά τα πολύχρωμα και νοστιμότατα cookies, σε 10 λεπτά! Αναλυτικές οδηγίες και τα υλικά για την συνταγή, θα τα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: 
http://hoosierhomemade.com/homemade-funfetti-cookies/

Καλό σ/κ και να περάσετε υπέροχα ότι κι αν κάνετε! 

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

One Woman


New song "One Woman" launched to celebrate International Women's Day 2013 (March 8th)


From China to Costa Rica, from Mali to Malaysia acclaimed singers and musicians, women and men, have come together to spread a message of unity and solidarity: We are "One Woman".

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας




Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Αυτή η μέρα γιορτάζεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μια ημέρα κατά την οποία οι γυναίκες τιμώνται για τα επιτεύγματά τους, ανεξάρτητα από εθνικές, γλωσσικές, πολιτιστικές, οικονομικές ή πολιτικές διαιρέσεις. Είναι μια ευκαιρία υπενθύμισης παλιότερων αγώνων και επιτευγμάτων, και, κυρίως, στοχασμού για το ανεκμετάλλευτο δυναμικό και τις ευκαιρίες που θα έχουν οι μελλοντικές γενιές γυναικών.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Μπορείτε να επισκεφτείτε και το επίσημο site International Womens Day 

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης ανά την Ελλάδα


Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα". Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!



Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την γειτονιά για να στείλουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού. Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και βοηθάει έτσι στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς.

Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος. Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.

Πέρα από το παραδοσιακό "κάψιμο" του κρέατος, κάθε περιοχή της χώρας μας έχει τα δικά της έθιμα για την Τσικνοπέμπτη:

Κομοτηνή
Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. 

Κέρκυρα
Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας, ανήμερα της Τσικνοπέμπτης, γίνονται τα "Πετεγολέτσια" ή "Κουτσομπολιά". Οι γυναίκες της παλιάς πόλης, βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν μιλώντας την παραδοσιακή κερκυραϊκή διάλεκτο.

Πάτρα
Στην Πάτρα κάθε χρόνο αναβιώνει το έθιμο της "Κουλουρούς". Σύμφωνα με το έθιμο η "Γιαννούλα η Κουλουρού" πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσoν είναι ερωτευμένος μαζί της και θα της κάνει πρόταση γάμου. Έτσι ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι, σκορπώντας το γέλιο στους Πατρινούς.

Σέρρες
Στις Σέρρες ψήνουν το κρέας στους δρόμους και στη συνέχεια ανάβουν μεγάλες φωτιές και πηδούν από πάνω τους. Αμέσως μετά ακολουθεί "το προξενιό" μεταξύ των ελεύθερων της κάθε γειτονιάς.


Σκόπελος
Στο χωριό Κλήμα της Σκοπέλου, οι κάτοικοι, αφού φάνε και τραγουδήσουν στα σπίτια τους, ξεχύνονται στις γειτονιές και χορεύοντας συγκεντρώνονται όλοι στο Πεύκο όπου και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι το πρωί.

Η Τσικνοπέμπτη θέλει κόκκινο κρέας και το κόκκινο κρέας φυσικά θέλει κόκκινο κρασί...... Και επειδή σαν Έλληνες ξέρουμε πώς να περνάμε αυτή τη μέρα, θα το τσικνίσουμε με την ψυχή μας!! Καλή Τσικνοπέμπτη και καλά να περάσετε!

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Καρναβάλι Ξάνθης 2013


Έτσι γλεντάμε κι ας λεν ότι χρωστάμε!


Το πρόγραμμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2013, οι εκδηλώσεις, οι συναυλίες, όλα τα δρώμενα καθώς και οι πληροφορίες για τους συλλόγους, είναι διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.carnivalx.gr/

"Σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο που όλοι βιώνουμε, είναι επιτακτική η ανάγκη για μια πνοή αισιοδοξίας και ελπίδας, για περισσότερο χαμόγελο στην ζωή μας.Μέσω της τέχνης και του πολιτισμού, μέσα από τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, το καρναβάλι έρχεται να δώσει λίγο χρώμα και μια νότα χαράς στην δύσκολη καθημερινότητά μας.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, με αυτή την άλλη φιλοσοφία που έχει επιβάλλει στο διάβα του χρόνου, της ελεύθερης έκφρασης, της συνύπαρξης και της δημιουργίας θα ικανοποιήσει όλων των ειδών τα γούστα.

Η Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα, αντιστέκεται φίλοι μου και μένει ζωντανή, ενώ οι πολίτες αυτού του τόπου έχουν αποδείξει περίτρανα ότι στα δύσκολα, ξέρουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και να κερδίζουν τις εντυπώσεις."

Μιχαήλ Χ. Στυλιανίδης (Δήμαρχος Ξάνθης)

(Πηγή: www.carnivalx.gr)

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Άδραξε την μέρα.....




Μόλις μπήκε η άνοιξη.... έστω κι ανεπίσημα! Ξέρεις τι σημαίνει αυτό ε; Δράση…. επίσημα!
Η άνοιξη είναι η αγαπημένη μου εποχή. Συμβολίζει τη νέα αρχή κι αυτός είναι αρκετός λόγος για έναν “λάτρη της εκκίνησης”! Όλα “φτιάχτηκαν” ιδανικά αυτή την εποχή. Άνετη θερμοκρασία, στεγνά πεζοδρόμια, ανθισμένη φύση, ευέλικτο ντύσιμο, περισσότερος χρόνος, ευχάριστη διάθεση… κι ενώ οι καιρικές συνθήκες ευνοούν μέρα με τη μέρα την επιστροφή σου στο εαρινό πρόγραμμα, εσύ βουλιάζεις ακόμα στον καναπέ. Σήκω και εκμεταλλεύσου το!

Αθλήσου
Περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο ή κάποιο σπορ; Ελεύθερο το “θέμα”, αρκεί να φορέσεις τα αθλητικά σου παπούτσια. Θα τα λέμε συχνά στο κεφάλαιο ‘Αθλητισμός’ από σήμερα, ή που ξέρεις, μπορεί να τα πούμε και στο...
γήπεδο!

Βρες ένα καινούριο hobby
Βρες κάτι καινούριο να σε εκφράζει! Τόλμα το διαφορετικό ή εκείνο που μέχρι τώρα δε βρήκες την ευκαιρία να ακολουθήσεις. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις… είναι κρίμα να μένεις στα ίδια!

Συνάντησε φίλους
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στη ζωή σου, που όλον τον χειμώνα είδες 5, άντε 10 φορές. Ε! Αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται φίλοι κι αν ψάξεις λίγο στο κινητό σου θα βρεις και τα τηλέφωνά τους. Χρησιμοποίησε τα! Κανείς δε σε παρεξηγεί… εξάλλου όλοι μας έχουμε την τάση να κλεινόμαστε σπίτι τον χειμώνα… όμως αυτό, πάει τέλειωσε πια. Η καλοκαιρία θα σου δώσει την ευκαιρία να απολαύσεις περισσότερους καφέδες με τα φιλαράκια σου!

Ταξίδεψε
Δε χρειάζεται να πας και στα Νησιά του Πάσχα, ούτε βεβαίως να περιμένεις μέχρι το Πάσχα για να κάνεις μια εκδρομή. Οργάνωσε μονοήμερα ταξιδάκια εδώ τριγύρω. Αυτή η μικρή απόδραση απ’ τα συνηθισμένα θα σε γεμίσει ενέργεια και φρέσκο αέρα!

Ανανεώσου
Δώσε μια νέα οπτική στη καθημερινότητά σου. Ανακαίνισε τον χώρο σου, άλλαξε την εμφάνισή σου, διόρθωσε τις διατροφικές σου συνήθειες. Το πώς βλέπουμε τη ζωή μας, ξεκινάει από το πώς βλέπουμε τη καθημερινότητά μας. Ακόμα και οι μικρές αλλαγές, όπως ένα νέο χρώμα στον τοίχο του γραφείου ή ένα καινούριο κούρεμα, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη καλή μας ψυχολογία.

(Πηγή: noexcus.blogspot.gr)

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Φτιάξε τον Μάρτη!



Όταν ήμουν μικρή έφτιαχνα με την γιαγιά μου το βραχιολάκι του Μάρτη. Το θυμήθηκα χθες που μου έστειλε μια φίλη την ιστορία του Μάρτη σαν έθιμο και είπα να το ξαναφτιάξω. Μόνο που είπα να το εξελίξω λίγο και να προσθέσω ένα κουμπάκι για εύκολο φόρεμα. Τον Μάρτη τον φτιάχνουμε και τον φοράμε για όλο τον μήνα για να μην μας κάψει το πρόσωπο ο πρώτος ήλιος της άνοιξης!


Θα χρειαστείς 2 κομμάτια κλωστή κεντήματος, ένα κόκκινο και ένα άσπρο περίπου διπλάσιο μήκος 
από τον καρπό σου και ένα κουμπάκι. 


Κάνε ένα κόμπο για να ενώσεις τις 2 κλωστές και πέρνα το κουμπί με κάθε μία από αυτές. Κάνε άλλο ένα κόμπο πίσω από το κουμπί.


Με λίγο ταινία στερέωσε το βραχιολάκι σε μια επιφάνεια και άρχισε να στρίβεις τις κλωστές. 


Δοκίμασε πότε το βραχιολάκι είναι αρκετά μακρύ για τον καρπό σου και στο σημείο αυτό κάνε ένα κόμπο. Ένα εκατοστό μετά (ανάλογα με την διάμετρο του κουμπιού) κάνε άλλον ένα κόμπο.


Το κουμπί θα περάσει ανάμεσα στους 2 τελευταίους κόμπους και έτσι θα μπορείς να βάζεις και να βγάζεις με ευκολία τον Μάρτη σου. Καλή επιτυχία!

(Πηγή: www.ftiaxto.gr)

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

I want you.......




Here without you.......




Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Καλό μήνα!


Καλησπέρα και καλό μήνα σ'όλη την υπέροχη μπλογκογειτονιά! Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης ήρθε και είναι μια όμορφη μέρα για να κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις!

Ελπίζω να μάς φέρει νέες μοναδικές εμπειρίες που θα γεμίσουν με χρώματα την ζωή μας...... Η ψυχή βάφεται με το χρώμα των σκέψεων μας και εμείς διαλέγουμε ποια θα είναι αυτά!!



Ακούστε και αυτό τ' όμορφο τραγουδάκι και ελπίζω ν'ανεβάσει την διάθεσή σας στα ύψη!!