Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Γεύσεις της Σαρακοστής!


Σουπιές γιαχνί με κάππαρη και ούζο



Υλικά (για 6 άτομα): 4 φρέσκιες σουπιές, 3 ντομάτες,  1 πιπεριά κόκκινη, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 φλ.κάππαρη, λίγος μαϊντανός, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρούμε το κεφάλι τους, τις πλένουμε και κόβουμε το σώμα τους στα τέσσερα και τα κεφάλια τους στη μέση. Βάζουμε την κάππαρη σε ένα μπολ με ζεστό νερό, περίπου 1 ώρα και αλλάζουμε το νερό ακόμα δύο φορές, μέχρι να ξαρμυρίσει. Αχνίζουμε στο ελαιόλαδο την πιπεριά κομμένη σε καβάκια και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το σκόρδο σε φετάκια και τις σουπιές. Ανακατεύουμε και αχνίζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5΄-6΄ σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε το φαγητό με το ούζο, περιμένουμε 1΄-2΄ να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κάππαρη, τις ντομάτες περασμένες από το χοντρό τρίφτη, το μαϊντανό χοντροκομμένο και το αλάτι. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30΄ μέχρι να σωθούν τα υγρά, να μαλακώσουν οι σουπιές και να μείνουν με το λάδι τους.

Σπαγγέτι µε χταπόδι


Υλικά: 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό, 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 συσκευασία ντοματάκια κον κασέ, 1 δαφνόφυλλο, 2-3 κόκκους μπαχάρι, 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί, 1 πρέζα ζάχαρη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 500 γραμμ. σπαγγέτι

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά έως ότου γίνει διάφανο, χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Εν τω μεταξύ έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μπουκιές το χταπόδι. Το προσθέτουμε στο κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί για 3΄-4΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε γύρω στα 35΄-40΄, έως ότου να μαλακώσει το χταπόδι και να χυλώσει η σάλτσα. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό, δύο λεπτά λιγότερο απ' όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Με μια τσιμπίδα και ενώ τα μακαρόνια στάζουν, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε για 2΄ και σερβίρουμε.

Ταραµοκεφτέδες



Υλικά: 150 γραμμ. ταραμά, 150 γραμμ. μπαγιάτικο ψωμί, 4 κ.σ. αλεύρι, 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1/2 κ.γλ. δυόσμο, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε. Το ψιχουλιάζουμε σε ένα μπολ. Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρεμμύδι. Σε τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο ροδίζουμε το κρεμμύδι, να γλυκάνει. Το αφήνουμε να κρυώσει και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για λίγο ώστε να αρωματιστεί καλά. Σε καυτό ελαιόλαδο τηγανίζουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα του ταραμά. Αν είναι αραιό προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι (για να μη διαλύονται οι ταραμοκεφτέδες) και ζυμώνουμε ξανά. Τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Μελιτζανοσαλάτα µε ταχίνι και φιστίκια Αιγίνης

Melitzanosalata-me-taxini-fistikia-aiginis

Υλικά: 3 μελιτζάνες φλάσκες, 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, 1/2 λεμόνι (χυμός), 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ταχίνι, 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε σχάρα ή στο φούρνο στους 200° C για 30΄. Αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε τη φλούδα και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά. Τις λιώνουμε σε μπολ με πιρούνι και προσθέτουμε το σκόρδο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τα φιστίκια (κρατάμε λίγα για γαρνίρισμα), το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη μελιτζανοσαλάτα να παγώσει και τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φιστίκια Αιγίνης και περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο.

Σαλάτα με ψητά παντζάρια και όσπρια

Salata-me-psita-patzaria-&-ospria

Υλικά: 4 παντζάρια μέτρια, 4 ξερά κρεμμύδια μέτρια, λίγες σταγόνες ξίδι μπαλσάμικο, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, 250 γραμμ. μαυρομάτικα φασόλια ( ή ανάμεικτα όσπρια, φακές, ρεβίθια κ.λπ.), 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη σος: 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 4 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο, 2 λιαστές ντομάτες σε λάδι, αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα: ξινομυζήθρα και γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί ή τρίμματα φέτας και φρυγανισμένη μπαγκέτα

Εκτέλεση: Πλένουμε τα παντζάρια και αφαιρούμε τα φύλλα τους. Χρειαζόμαστε δύο κομμάτια αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σταυρωτά, το ένα πάνω στο άλλο. Τοποθετούμε επάνω τα παντζάρια με τη φλούδα τους, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ξίδι. Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σαν πακέτο και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε και αυτά σε διπλό αλουμινόχαρτο, ραντίζοντας με λάδι και ξίδι. Κλείνουμε το πακέτο και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού εάν έχουν ψηθεί. Στο μεταξύ βράζουμε τα μαυρομάτικα, να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Όταν ψηθούν τα λαχανικά, ανοίγουμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο γιατί καίει ο ατμός. Καθαρίζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε σαλατιέρα. Κόβουμε και τα κρεμμύδια σε ροδέλες (δαχτυλίδια), αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με τα υγρά των ψημένων κρεμμυδιών. Προσθέτουμε τα βρασμένα όσπρια και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σος και περιχύνουμε τη σαλάτα. Τη σερβίρουμε με ξινομυζήθρα και γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί ή τρίμματα φέτας και φρυγανισμένη μπαγκέτα.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος



Υλικά: 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό, 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό, 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη, 4 φλ. τσαγιού νερό, ½ φλ. τσαγιού σταφίδα κορινθιακή (μαύρη), ½ φλ. τσαγιού αμύγδαλο καβουρντισμένο, 1 φλούδα λεμονιού, 1 φλούδα πορτοκαλιού, 1 κ.σ. κανέλα, 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, για 6΄. Τότε προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ! Ξαναβάζουμε στη φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Τον αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

(Πηγή: www.argiro.gr)

2 σχόλια:

  1. Μιαμ μιαμ μιαμ!
    Λαχταριστές οι προτάσεις που μας έδειξες σήμερα.
    Ωραία γιατί πρέπει να αρχίσουμε να οργανωνόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή