Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Αυτή η μέρα γιορτάζεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μια ημέρα κατά την οποία οι γυναίκες τιμώνται για τα επιτεύγματά τους, ανεξάρτητα από εθνικές, γλωσσικές, πολιτιστικές, οικονομικές ή πολιτικές διαιρέσεις. Είναι μια ευκαιρία υπενθύμισης παλιότερων αγώνων και επιτευγμάτων, και, κυρίως, στοχασμού για το ανεκμετάλλευτο δυναμικό και τις ευκαιρίες που θα έχουν οι μελλοντικές γενιές γυναικών.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Μπορείτε να επισκεφτείτε και το επίσημο site International Womens Day 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου