Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ψηφιδωτό από τσόφλια αυγών!




Το είχαμε δει, αλλά δεν του είχαμε δώσει πολύ σημασία, μέχρι που το δοκιμάσαμε! Ο λόγος για τα ταπεινά τσόφλια αυγών που ανακαλύψαμε ότι μπορούν να γίνουν ωραιότατα ψηφιδωτά σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Για να τα δοκιμάσουμε αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα ωραιότατο διακοσμητικό καδράκι με αυγοψηφιδωτό για το σπίτι μας! Δες πως να το φτιάξεις κι εσύ!

Βήμα βήμα


Τα υλικά που θα χρειαστείς για να φτιάξεις αυτό το καδράκι είναι: τσόφλια από 1-2 αυγά, ατλακόλ, στόκο πλακιδίων, νερομπογιές, πινέλα, τσιμπίδα, σφουγγαράκι και φυσικά το αντικείμενο που θέλεις να διακοσμήσεις.


Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να βράσεις τα αυγά σου κανονικά, να τα ξεφλουδίσεις κατά προτίμηση χωρίς να τα σπάσεις και να τα ξαναβάλεις να βράσουν για να τα αποστειρώσεις για άλλα 10 λεπτά. Τα βγάζεις από το νερό και τους αφαιρείς την μεμβράνη.


Πρώτα από όλα χρειάζεται να προετοιμάσεις το αντικείμενο που θα διακοσμήσεις. Εάν έχει χρώμα μπορείς να το περάσεις με ένα γυαλόχαρτο και φυσικά να το καθαρίσεις. Μετά από αυτό είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις με το ψηφιδωτό σου. Πρώτα σπας τα τσόφλια σε όσο μικρά κομμάτια θέλεις. Προτείνουμε να τα σπας όσο προχωράς και όχι όλα μαζί από την αρχή. 


Με την τσιμπίδα πιάνεις ένα μικρό κομματάκι τσόφλι και με το πιο λεπτό πινέλο σου του βάζεις λίγη ατλακόλ. Πάλι με την τσιμπίδα σου το κολλάς επάνω στο αντικείμενο που διακοσμείς με τη σκουρόχρωμη πλευρά του προς τα κάτω. Συνεχίζεις έτσι μέχρι να φτιάξεις ένα ψηφιδωτό με κομμάτια τσόφλια που απέχουν μερικά χιλιοστά το ένα από το άλλο σε ακανόνιστο σχήμα. Προσοχή να μην εξέχουν!


Όταν έχεις ολοκληρώσει το έργο σου αφήνεις το ψηφιδωτό σου να στεγνώσει καλά. Και τώρα είναι η ώρα της ζωγραφικής. Με το πινέλο και τις νερομπογιές σου περνάς το χρώμα που έχεις επιλέξει. Αφήνεις πάλι να στεγνώσει καλά.


Στη συνέχεια περνάς με το δάχτυλό σου τον στόκο πλακιδίων προσέχοντας να πάει παντού, να καλύψει καλά τα τσόφλια σου (που δεν θα πρέπει να κουνιούνται) και να μπει καλά ανάμεσα στις χαραμάδες. Μην τρομάξεις... θα φύγει ο στόκος με νεράκι.


Αφού στεγνώσει πολύ καλά ο στόκος (προτείνουμε να το αφήσεις και όλο το βράδυ για σιγουριά) παίρνεις ένα μικρό σφουγγάρι και λίγο νερό και σιγά σιγά πλένεις τις ψηφίδες σου από τσόφλια μέχρι να φύγει ο στόκος από πάνω τους και να φανεί το χρώμα. Μπορείς να τρίψεις όσο θέλεις. Προσοχή μόνο να μην σου φύγει και όλο το χρώμα (βάλαμε νερομπογιά επίτηδες για να κάνει το χρώμα τα νερά του.)


Στο τέλος μπορείς να περάσεις το καδράκι σου και με ένα χέρι βερνίκι ή κόλλα διάφανη για να σταθεροποιηθεί και είναι έτοιμο! Άφησέ το να στεγνώσει καλά στην άκρη και σκέψου τι θα του βάλεις μέσα για να το στολίσεις. Καλή επιτυχία!

(Πηγή: www.ftiaxto.gr)

5 σχόλια:

  1. Καταπληκτική η κορνίζα με τα τσόφλια !!!
    Ευχαριστούμε και για τις οδηγίες ...
    Καλό απόγευμα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ!!
    ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ μου άρεσε η όλη διαδικασία και μάλιστα από τσόφλια , κάπου το είχα δει και δεν ασχολήθηκα τότε !
    Μπράβο
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είχα φτιάξει κι εγώ παλαιότερα ένα παρόμοιο καδράκι με τσόφλια αλλά δεν τα είχα χρωματίσει , ούτε είχα γεμίσει τα κενά. Το δικό σου έγινε πολύ όμορφο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή