Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Λαμπροκούλουρα από τον Βασίλη Καλλίδη



Αυτά τα μικρά αφράτα τσουρεκάκια θα γίνουν ανάρπαστα. Σας συμβουλεύω να στήσετε τη συνταγή σε διπλή ποσότητα!

Χρόνος προετοιμασίας: 3 ώρες - Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Υλικά για 30 κομμάτια:
600 γρ. αλεύρι μαλακό
40 γρ. μαγιά
1 ποτήρι ζεστό γάλα
3 αβγά
125 γρ. μαργαρίνη λιωμένη ,χλιαρή
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κ.γ. κακουλέ
1 κ.γ. μαχλέπι
½ κ.γ κοφτό μαστίχα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 ασπράδι αβγού
λίγο σουσάμι


Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό γάλα με λίγο από το αλεύρι και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Βάζουμε στο μίξερ ή σε ένα λεκανάκι τα αβγά, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τα μπαχαρικά, αλεσμένα όλα μαζί σε μύλο για μπαχαρικά. Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και ζυμώνουμε καλά.

Στο τέλος και σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε και τη μαργαρίνη λίγη λίγη μέχρι να την «πιεί» το ζυμάρι. Εάν η ζύμη είναι μαλακή μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι.

Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα και μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια. Πλάθουμε και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στα κουλούρια. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα σκεπασμένα με πετσέτα. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Αραιώνουμε το ασπράδι του αβγού με λίγο νερό, αλείφουμε τα κουλουράκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου, στους 190 βαθμούς. Καλή επιτυχία!

4 σχόλια:

  1. Τρομερός ο Βασίλης Καλλίδης και οι συνταγές του!

    mononai.blogspot.gr
    fetoula.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφη συνταγή!!!
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!
    Φιλάκια
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να περάσετε όμορφα με τις ετοιμασίες γαι το Πάσχα .
    Ευχές πολλές από καρδιάς
    Καλή Ανάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή