Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Εύκολος πολύχρωμος χαρταετός



Όταν βρήκα αυτό το άρθρο στο Parentsavvy.comενθουσιάστηκα! Είναι σπάνια τα άρθρα για το πως μπορείς να φτιάξεις χαρταετό και η συγκεκριμένη εκδοχή είναι τόσο όμορφη και εύκολη που σίγουρα θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους! Φτιάχνουμε χαρταετό, λοιπόν;

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και σε λίγο οι χαρταετοί θα αρχίσουν να γεμίζουν τους δρόμους και τα μαγαζιά. Τι γίνεται όμως εάν θέλεις να φτιάξεις τον δικό σου χαρταετό; Γιατί το πέταγμα του χαρταετού είναι μια υπέροχη αφορμή για βόλτα στη φύση όλο τον χρόνο και όχι μόνο μια μέρα του.

Με υλικά που είναι εύκολο να βρεις, μπορείς να φτιάξεις παρέα με τα πιτσιρίκια σου έναν (ή και περισσότερους) χαρταετό που θα έχει την αισθητική πινελιά των παιδιών σου και φυσικά θα συμμετέχουν ενεργά στην κατασκευή του. Επιπλέον, είναι και αρκετά ελαφρύς, ώστε να τον κουμαντάρουν τα μικρά χεράκια. Γιατί πόσο πλάκα μπορεί να έχει να κρατάνε οι μεγάλοι τον αετό και οι μικροί απλώς να κοιτάνε;

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

- Διάφανο αυτοκόλλητο σε ρολό (αυτό που ντύνουμε τα βιβλία του σχολείου)
- Χοντρά καλαμάκια (για να ρουφάς - επιστημονικός όρος)
- Χρωματιστό χαρτί αφής σε διάφορα χρώματα (ή άλλα ελαφριά διακοσμητικά)
- Σχοινί
- Ψαλίδι
- Σελοτέιπ
- Διακορευτής
- Χάρακας
- Μολύβι

Εκτέλεση:
Ξεκινάς σχεδιάζοντας επάνω στο διάφανο αυτοκόλλητο (στην πλευρά που είναι χαρτί) ένα σχήμα διαμάντι, όσο μεγάλο μπορείς να το κάνεις για να χωράει στο αυτοκόλλητο. Φρόντισε να είναι συμμετρικό. Αυτή είναι η βάση του χαρταετού. Το κόβεις.


Σχεδιάζεις και κόβεις ένα δεύτερο διαμάντι από το αυτοκόλλητο, αυτή τη φορά περίπου 2.5 εκ μεγαλύτερο γύρω γύρω. Το κόβεις.

Ετοιμάζεις τον σταυρό του χαρταετού με τα χοντρά καλαμάκια. Εάν τα καλαμάκια έχουν κομμάτι που λυγίζει, θα πρέπει να το κόψεις και να τα συναρμολογήσεις βάζοντας το ένα μέσα στο άλλο. Φτιάξε τα καλαμάκια έτσι ώστε να σχηματίζεται ένας σταυρός που να είναι στο μέγεθος του μικρού διαμαντιού που έχεις κόψει. Ένωσε τα καλαμάκια σε σταυρό κάνοντας μια μικρή εγκοπή εκεί που διασταυρώνονται ώστε να μπει το ένα μέσα στο άλλο για να μην κουνιούνται.

Τύλιξε με σελοτέιπ όλες τις ενώσεις των καλαμακίων. Ιδιαίτερα το σημείο που ενώνονται σε σταυρό.

Βγάλε το χαρτί από το μικρότερο αυτοκόλλητο σε σχήμα διαμάντι και κόλλησε επάνω του τον σταυρό από καλαμάκια.

Διακόσμησε τον χαρταετό σου κολλώντας επάνω στο αυτοκόλλητο διάφορα ελαφριά διακοσμητικά. Μπορείτε να βάλετε κονφετί, να κόψετε από το χαρτί αφής διάφορα σχήματα, να κόψετε από χαρτοπετσέτες παιδικές φιγούρες ηρώων, να βάλετε αυτοκόλλητα ή γκλίτερ κτλ. Αρκεί να είναι υλικό ελαφρύ. Είμαι σίγουρη οτι τα πιτσιρίκια θα σκεφτούν διάφορες ιδέες.

Όταν ολοκληρώσετε την διακόσμηση του αετού βγάλτε το χαρτί από το μεγαλύτερο διαμάντι και απλώστε το σε επίπεδη επιφάνεια. Πολύ προσεκτικά βάλτε από πάνω το διακοσμημένο διαμάντι και γυρίστε τα 2.5εκ που περισσεύουν γύρω γύρω μέχρι να κολλήσουν καλά.

Με τον διακορευτή κάνε 4 τρύπες σε κάθε μύτη του χαρταετού, επάνω στα καλαμάκια. Από εκεί θα περάσουν τα σχοινιά που θα είναι τα ζύγια του χαρταετού.

Για να φτιάξεις τα ζύγια κόβεις από το σχοινί σου 2 κομμάτια, το ένα θα το δέσεις από επάνω προς τα κάτω στις 2 άκρες του διαμαντιού και το δεύτερο από δεξιά προς τα αριστερά. Θα πρέπει τα σχοινιά αυτά να μην είναι τσίμα τσίμα σε μήκος, ώστε όταν τα πιάνεις από εκεί που ενώνονται να σχηματίζουν τρίγωνα. Για να δοκιμάσεις εάν το έχεις κάνει σωστά, πιάσε το κάθετο σχοινί από το σημείο που συναντά το οριζόντιο σχοινί και πήγαινέ το προς τα αριστερά και τα δεξιά. Θα πρέπει να φτάνει ακριβώς στην αριστερή και την δεξιά μύτη. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνεικαι με το οριζόντιο σχοινί σου.

Στην ένωση των 2 σχοινιών δένεις το κουβάρι με το σχοινί, δηλ. την καλούμπα σου.

Τέλος, φτιάχνεις την ουρά του χαρταετού κόβοντας ένα μακρύ κομμάτι σχοινί και δένοντας επάνω του πολύχρωμα χαρτιά αφής. Το δένεις καλά από την κάτω τρύπα του διαμαντιού. Ο χαρταετός είναι έτοιμος για πέταγμα!

Εάν χρειάζεσαι βοήθεια στην κατασκευή προτείνουμε να ρίξεις μια ματιά και στο άρθρο του parentsavvy.com που έχει και μπόλικες φωτογραφίες!

Μην περιμένετε να σχίζει τους ουρανούς, αλλά σίγουρα θα πετάξει, έστω και για λίγο και σίγουρα επίσης θα δώσει άπειρες ώρες χαράς και περηφάνιας στους μικρούς που θα τον έχουν φτιάξει μόνοι τους!

Καλά Κούλουμα και Καλή Καθαρά Δευτέρα!

(Πηγή: www.ftiaxto.gr)

4 σχόλια:

  1. Σίγουρα πολύ όμορφος και καλαίσθητος!! Φιλάκια πολλά και καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφη κατασκευή!! Σίγουρα τα παιδιά θα διασκεδάσουν φτιάχνοντάς τον και πετώντας τον!
    Καλή Σαρακοστή, ΄Ελενά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίος!Και με ωραία χρώματα!Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή