Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Διακοσμητικά καραβάκια από σύρμα και δαντέλα!


Μια πολύ πολύ πρωτότυπη και ιδιαίτερα οικονομική ιδέα από τo crescendoh.com και την Holly Abston για να δημιουργήσετε υπέροχα διακοσμητικά καράβια με συρμάτινο σκελετό και "ντυμένα" με δαντελένια υφάσματα. Ένας τρόπος για να αξιοποιήσετε κομμάτια δαντέλας-σεμέν, ανάλογου ύφους υφάσματα από παλιά ρούχα κλπ. που ήδη έχετε, αν όμως το προτιμάτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομματάκια υφάσματος από δαντέλα, οργάντζα ή όποιο άλλο διαφανές ή διάτρητο πλεχτό ύφασμα κλπ. που θα κόψετε από έτοιμα φτηνά κομμάτια του εμπορίου, η ποιότητα των "εργόχειρων" ασφαλώς δεν έχει σημασία για την συγκεκριμένη χρήση.

Εκτός από τα υφάσματα θα χρειαστείτε λεπτό σύρμα χαλκού διαμέτρου περίπου 1,2mm. που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη για κατασκευές-χόμπυ κλπ. σε τιμές περίπου 2,00-3,00 ευρώ/συσκευασία 10 μέτρων ή απλό λεπτό σύρμα σε κουλούρα (σε όλα τα καταστήματα με είδη κιγκαλερίας) το οποίο μετά την ολοκλήρωση του σκελετού μπορείτε να βάψετε με μπρονζέ χρώμα, μια πατίνα κλπ. Οι χρυσαφί-μπρονζέ αποχρώσεις είναι περισσότερο καλαίσθητες στο σύνολο της κατασκευής σε σχέση με το φυσικό ασημί του απλού σύρματος αλλά και γενικά το σύρμα χαλκού "δουλεύεται" ευκολότερα.

Αφού αποφασίσετε για το μέγεθος και το σχήμα που θέλετε να έχει το καράβι, ξεκινήστε να "συναρμολογείτε" τον σκελετό με κομμάτια σύρματος που θα ενώσετε μεταξύ τους λυγίζοντας και "δένοντας" τις άκρες με την βοήθεια πένσας και μυτοτσίμπιδου, για τα πολύ λεπτά τελειώματα - δεσίματα. Φροντίστε το βασικό κάτω μέρος του καραβιού να έχει κοίλο σχήμα το οποίο θα σχηματίσετε από περίπου 7-8 κομμάτια σύρματος ενωμένα μεταξύ τους στις άκρες πάνω στο οποίο με μερικά ακόμα κομμάτια σύρματος θα δημιουργήσετε τα ..."κατάρτια" σε όποιον σχηματισμό εσείς θέλετε, η μοναδική διαφορά είναι ότι ανάλογα με το σχέδιο θα χρειαστεί να ενώσετε μεταξύ τους περισσότερα κομμάτια σύρμα.


Για να στερεώσετε τα υφάσματα πάνω στον συρμάτινο σκελετό, απλώς θα τα ...ράψετε με βελόνα και κλωστή. Χρησιμοποιείστε σχετικά χοντρή κλωστή με την οποία θα ράψετε περιμετρικά το κάθε κομμάτι υφάσματος πάνω στα σύρματα που το πλαισιώνουν, γυρίζοντας ελάχιστα την άκρη έτσι ώστε το σύρμα να "κλειστεί" μέσα στο ύφασμα.

Η ομορφιά της όλης κατασκευής στην τελική μορφή της, είναι το ύφος που της δίνουν τα υφάσματα, όσο περισσότερα σχέδια παρόμοιων υφασμάτων χρησιμοποιήσετε τόσο πιο πετυχημένο το αποτέλεσμα και ακριβώς επειδή κάθε μικρό υφασμάτινο κομμάτι θα πρέπει να στερεωθεί με την κλωστή πάνω στον σκελετό, από όσα περισσότερα και μικρότερα και όχι ενιαία και πολύ μεγάλα κομμάτια σύρματος δημιουργηθεί ο σκελετός τόσο πιο όμορφη η τελική μορφή της κατασκευής. Γι΄αυτό και πριν ξεκινήσετε κάντε μερικές δοκιμές χωρίς να σφίξετε το σύρμα στις ενώσεις, ακουμπείστε ανά σημεία τα υφάσματα που θα χρησιμοποιήσετε για να δείτε ποιος ακριβώς σχεδιασμός θα τα αναδείξει καλύτερα και στην συνέχεια ξεκινήστε το οριστικό "στήσιμο" του σκελετού.


Από ένα κομμάτι σύρμα που θα προσαρμόσετε στην κορυφή οι κατασκευές μπορούν να κρεμαστούν ή να κολληθούν, με θερμοκολλητικό πιστόλι σε μια ξύλινη βάση, ένα πλατύ θαλασσόξυλο κλπ. αν προτιμάτε να τις χρησιμοποιήσετε για επιτραπέζιες διακοσμήσεις. Μπορούν και να φωτιστούν με μια σειρά φωτάκια led με διαφανές-λευκό καλώδιο και να γίνουν ένα πολύ ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο π.χ στην κρεβατοκάμαρα, σε ένα σημείο του καθιστικού πλαισιωμένα με μερικά ακόμη τέτοιου ύφους vintage αντικείμενα κλπ. ενώ είναι μια επίσης εξαιρετική ιδέα για ένα πολύ πρωτότυπο χειροποίητο δώρο.

Για να πλύνετε τα συγκεκριμένα καραβάκια απλώς τοποθετείστε τα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και σαπούνι, τα υφάσματα αυτά έτσι κι αλλιώς δεν "συγκρατούν" σκόνη στο εσωτερικό τους και καθαρίζονται πολύ εύκολα. Καλή επιτυχία!

3 σχόλια: