Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Δροσερές συνταγές για το καλοκαίρι!



Γρανίτα με κεράσια και κόκα-κόλα

Υλικά: 500 γρ κεράσια, χωρίς τα κουκούτσια, 1/2 κούπα νερό, 1/3 κούπας λευκή ζάχαρη, 3 κσ χυμό λεμονιού, 1 1/2 κούπα κόκα-κόλα

Παρασκευή: Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη και τα κεράσια και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να ξεκινήσει να βράζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για μισή ώρα. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ μαζί με το χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς. Αδειάζουμε το μείγμα στις ειδικές θήκες για γρανίτες, αφήνοντας αρκετό περιθώριο μέχρι το χείλος, και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2 ώρες. Στη συνέχεια, βγάζουμε από την κατάψυξη και αδειάζουμε αργά αργά στην καθεμία λίγη κόκα κόλα μέχρι να γεμίσει εντελώς. Τοποθετούμε ξανά στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες. Οι γρανίτες μπορούν να ετοιμαστούν έως και 4 ημέρες πριν τις καταναλώσουμε.
Tip: Οι γρανίτες μπορούν να ετοιμαστούν και με μία στρώση, ανακατεύοντας απευθείας την κόκα-κόλα στο μπλέντερ μαζί με το μείγμα των κερασιών.



Γρανίτα μοχίτο με καρπούζι

Υλικά: 2 1/2 κούπες κομμένο καρπούζι, 60 ml χυμό λάιμ, 240 γρ ρούμι, 380 γρ σόδα, 1/2 κούπα νερό
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη, 1 κούπα φύλλα φρέσκιας μέντας (διαφορετικά, δυόσμου)

Παρασκευή: Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, τη μέντα και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τα φύλλα της μέντας και περνάμε το μείγμα από ένα ψιλό σουρωτήρι. Τοποθετούμε το καρπούζι στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να τριφτεί εντελώς. Σε ένα σέικερ τοποθετούμε το χυμό καρπουζιού, το χυμό λάιμ, το ρούμι και 30γρ από το σιρόπι της μέντας και χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Αδειάζουμε στις θήκες για γρανίτα μέχρι τα μισά του ύψους και στο υπόλοιπο προσθέτουμε σόδα. Ανακατεύουμε με ένα καλαμάκι. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2 ώρες ή μέχρι να έχει πήξει τόσο ώστε να μπορούμε να τοποθετήσουμε στη μέση ένα ξυλάκι. Αφήνουμε ένα βράδυ στο ψυγείο για να παγώσουν καλά πριν καταναλωθούν. 

Σορμπέ με πεπόνι και βασιλικό

Υλικά: 4 κούπες κομμένο πεπόνι (κομμάτια χωρίς σπόρους), 6 κσ χυμό λεμονιού, 5-6 πλατιά φύλλα βασιλικού, 1 κούπα ζάχαρη, 2/3 κούπας νερό, 1 κσ μέλι

Παρασκευή: Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε το πεπόνι και το μισό χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον βασιλικό με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το νερό και το μέλι. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά. Περνάμε το μείγμα από ένα ψιλό σουρωτήρι και αδειάζουμε στο μείγμα με το πεπόνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-4 ώρες. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε παγωτομηχανή και όταν γίνει το διατηρούμε στην κατάψυξη.



Σορμπέ με λεμόνι και ανανά

Υλικά: 3 λεμόνια, 2 κσ ξύσμα λεμονιού, 1 φρέσκο ανανά, κομμένο σε κομμάτια, 1 κούπα ζάχαρη

Παρασκευή: Στύβουμε τα λεμόνια και τοποθετούμε το χυμό μαζί με τα κομμάτια του ανανά σε ένα μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να προκύψει ένα λείο μείγμα. Περνάμε το μείγμα μέσα από ένα ψιλό σουρωτήρι και αδειάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι 1/4 κούπας από το μείγμα των φρούτων και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Στη συνέχεια αδειάζουμε μέσα σε μια παγωτομηχανή και αφήνουμε μέχρι να πήξει. Καταψύχουμε ανάλογα με τις οδηγίες που δίνει για σορμπέ.

(Πηγή: www.athinorama.gr)

6 σχόλια:

  1. Ουάου !!! τρελαίνομαι για γρανίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχες συνταγές!!!
    Θα τις δοκιμάσω όλες!!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φουλ δροσιά και φαντασία!!!! Ειδικά αυτό με το μοχίτο πολύ ενδιαφέρον, ε;;;;!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειες οι γρανίτες και έχω μεγάλη αδυναμία γενικά στο λεμόνι!!!!
    Καλό σου μήνα Έλενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενώ είμαι γλυκατζού δεν αγαπώ τα παγωτά και τις γρανίτες γενικά, όμως τα φτιάχνω για τα εγγόνια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή