Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Καρναβάλι Ξάνθης



Η Ξάνθη, θρακική πόλη στη γειτονιά των Βαλκανίων, όπου συνυπάρχουν διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, έχει να παρουσιάσει δύο εορταστικούς θεσμούς που διοργανώνονται από το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης.

Ο θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι αυτός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού – Θρακικών Λαογραφικών Εορτώνπου ξεκίνησε το 1966. Γεννημένος σε μια εποχή αστικοποίησης και εκβιομηχάνισης – μια εποχή κρίσιμη σε θέματα οικονομικά αλλά και ζητήματα ταυτότητας-, έχει διαγράψει μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, που πέρασε ποικίλες φάσεις εξέλιξης και μετάλλαξης φθάνοντας έως τις μέρες μας.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης πολύ σημαντική θέση κατέχει και μια άλλη μορφή κοινωνικής επιτέλεσης, το γλέντι, το οποίο συναντά κανείς σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και μορφές.

Ο θεσμός κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου.

Κατεβάστε το πρόγραμμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2014 εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης

(Πηγή: www.cityofxanthi.gr)

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα, έχω χρόνια να πάω στη Ξάνθη δυστυχώς.Μία όμορφη πόλη και σίγουρα το καρναβάλι της θα είναι παραδοσιακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θελω πολυ να επισκεπτω καποια στιγμη την Ξανθη αλλα και το καρναβαλι! Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή