Υλικά:
Για την ζύμη:
μισό κιλό λάδι
1 κιλό αλεύρι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
1 νεροπότηρο αλισίβα
4 πορτοκάλια (το ξύσμα και τον χυμό)
1 κουταλάκι σόδα
1/2 ποτήρι κονιάκ
1/2 κιλό σιμιγδάλι
1 κιλό αλεύρι
Για την γέμιση:
Αμύγδαλα καθαρισμένα
Καρύδια
Σουσάμι
Κανέλα
Γαρίφαλα σε σκόνη
Λίγη ζάχαρη
Για το σιρόπι:
2 νεροπότηρα μέλι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
3 νεροπότηρα νερό
Ετοιμασία:
Για την ζύμη:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος το λάδι και την αλισίβα και τα χτυπάμε για μισή ώρα περίπου.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα για 15 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το χυμό των πορτοκαλιών, την σόδα, το ξύσμα και το κονιάκ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα για άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μετά το αλεύρι λίγο-λίγο συνεχίζοντας να δουλεύουμε τα υλικά μας μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή.
Σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το μέλι, την ζάχαρη και το νερό μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι μας. Ψήνουμε τα αμύγδαλα και το σουσάμι και καθαρίζουμε τα καρύδια. Χτυπάμε τα υλικά μας λίγα-λίγα στο γουδί και προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα, την ζάχαρη και λίγο νερό ώστε να δέσει το μίγμα μας. Παίρνουμε λίγο από το μίγμα των ξηρών καρπών, το τυλίγουμε σε ένα κομματάκι από την ζύμη μας, πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Όταν τελειώσει όλη η ζύμη μας ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα μας και πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε το σιρόπι μας ζεστό στο ταψί και αφήνουμε τα μελομακάρονα να ρουφήξουν το σιρόπι.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου