Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009


Βασιλόπιτα τσουρέκι

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο
85 gr μαγιά νωπή ή 2 κυβάκια των 42γρ το κάθε ένα
1 ½ ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό
1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
1 πακέτο βούτυρο lurpak των 250 γρ.
6 αυγά
(Το γάλα, το βούτυρο, τα αυγά και η μαγιά, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)

Μην ξεχάσετε να βάλετε στην πίτα πριν την ψήσετε το κέρμα τυλιγμένο σε χαρτί ψησίματος!!

Εκτέλεση:
Σʼ ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά. Παίρνουμε από το γάλα 4 κουταλιές, το ζεσταίνουμε ελάχιστα και το ρίχνουμε πάνω στην μαγιά, διαλύουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα δάκτυλα μας την μαγιά με το γάλα. Το γάλα πρέπει να είναι ελάχιστα χλιαρό. Εάν είναι πολύ ζεστό καίγεται η μαγιά. Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και τʼ αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Περίπου ένα τέταρτο. Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει ξεκινάμε την υπόλοιπη διαδικασία.
Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε όλα τα υλικά μας πολύ καλά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ το κοσκινισμένο αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα (χλιαρό) και την φουσκωμένη μαγιά. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά, ώσπου να πάρουμε μια ωραία και ελαστική ζύμη. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή δύο πιο μικρά, με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μέσα την ζύμη. Τώρα είναι η ώρα για να βάλουμε και το νόμισμα.
Σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος αφήνοντας την ζύμη να φουσκώσει. Περίπου μια ώρα.
'Όταν φουσκώσει, αφαιρούμε την κόλλα και αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο ενός αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. Μπορούμε να γράψουμε το 2010 με αμύγδαλα.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην χαμηλότερη σχάρα, σε πάνω-κάτω φωτιά, στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα. Το πρώτο μισάωρο μην ανοίξετε καθόλου τον φούρνο, για να φουσκώσει καλά η πίτα. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και τότε αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος.
Την τοποθετούμε στην καλή μας πιατέλα και εάν θέλουμε βάζουμε διάφορα στολιδάκια. Καλό είναι να την τυλίξουμε με μια μεμβράνη για να διατηρηθεί τραγανή και αφράτη.

Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά!

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009


Μελομακάρονα γεμιστά

Υλικά:

Για την ζύμη:
μισό κιλό λάδι
1 κιλό αλεύρι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
1 νεροπότηρο αλισίβα
4 πορτοκάλια (το ξύσμα και τον χυμό)
1 κουταλάκι σόδα
1/2 ποτήρι κονιάκ
1/2 κιλό σιμιγδάλι
1 κιλό αλεύρι

Για την γέμιση:
Αμύγδαλα καθαρισμένα
Καρύδια
Σουσάμι
Κανέλα
Γαρίφαλα σε σκόνη
Λίγη ζάχαρη

Για το σιρόπι:
2 νεροπότηρα μέλι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
3 νεροπότηρα νερό

Ετοιμασία:

Για την ζύμη:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος το λάδι και την αλισίβα και τα χτυπάμε για μισή ώρα περίπου.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα για 15 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το χυμό των πορτοκαλιών, την σόδα, το ξύσμα και το κονιάκ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα για άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μετά το αλεύρι λίγο-λίγο συνεχίζοντας να δουλεύουμε τα υλικά μας μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή.

Σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το μέλι, την ζάχαρη και το νερό μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι μας. Ψήνουμε τα αμύγδαλα και το σουσάμι και καθαρίζουμε τα καρύδια. Χτυπάμε τα υλικά μας λίγα-λίγα στο γουδί και προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα, την ζάχαρη και λίγο νερό ώστε να δέσει το μίγμα μας. Παίρνουμε λίγο από το μίγμα των ξηρών καρπών, το τυλίγουμε σε ένα κομματάκι από την ζύμη μας, πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Όταν τελειώσει όλη η ζύμη μας ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα μας και πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε το σιρόπι μας ζεστό στο ταψί και αφήνουμε τα μελομακάρονα να ρουφήξουν το σιρόπι.
Καλή επιτυχία!

Χριστουγεννιάτικο κεϊκ

Υλικά:
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
500 γρ. χουρμάδες και δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια χοντροκομμένα
100 γρ. κερασάκια γλασέ χοντροκομμένα
150 γρ. βούτυρο
4 αυγά χτυπημένα
150 γρ. ζάχαρη
1/2 κ. γλ. αλάτι
2 κ.γλ. μπέικιν
200 γρ. καρυδόψιχα και αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη

Για τη διακόσμηση:
Ολόκληρα αμύγδαλα, καρύδια κομμένα στη μέση, κερασάκια γλασέ και λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Αναμιγνείετε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο από το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά μαζί με τα δαμάσκηνα και τους χουρμάδες, μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάτε το υπόλοιπο βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτετε τα αυγά και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνετε στο μίγμα τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα, τα κερασάκια και τα αμύγδαλα με τα καρύδια. Ρίχνετε το μίγμα σε ένα ταψί και ψήνετε 2 ώρες στους 180 βαθμούς έχοντας το γλυκό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Όταν είναι έτοιμο το αλείφετε με μαρμελάδα και το διακοσμείτε με τους ξηρούς καρπούς και τα κερασάκια.....
Καλή επιτυχία!

Γεμιστά σοκολατένια χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Υλικά:
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας σκόνη κακάο
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
3/4 κούπας βούτυρο
1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
1/2 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλάκια γλυκού βανίλια

Γέμιση:
2 1/2 κούπες ζάχαρη άχνη
1/3 κούπας βούτυρο μαλακό
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουταλιές σούπας χυμός πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν και το αλάτι σε μπολ. Χτυπάμε με το μίξερ τα 2 είδη ζάχαρης και το βούτυρο, να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε μέσα τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας συνέχεια. Προσθέτουμε και τη βανίλια. Αδειάζουμε σιγά το μίγμα με το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει απαλή ζύμη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη σε φύλλο και με κουπ πατ χριστουγεννιάτικα κόβουμε σχήματα φροντίζοντας πάντα να κόβουμε ζυγό αριθμό από κάθε σχήμα.Βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στο φούρνο για 8 με 10 το πολύ λεπτά.
Όταν κρυώσουν τα γεμίζουμε με κορνέ με την κρέμα την οποία έχουμε φτιάξει χτυπώντας στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν πηχτή κρέμα!
Καλή επιτυχία!