Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο
85 gr μαγιά νωπή ή 2 κυβάκια των 42γρ το κάθε ένα
1 ½ ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό
1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
1 πακέτο βούτυρο lurpak των 250 γρ.
6 αυγά
(Το γάλα, το βούτυρο, τα αυγά και η μαγιά, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)

Μην ξεχάσετε να βάλετε στην πίτα πριν την ψήσετε το κέρμα τυλιγμένο σε χαρτί ψησίματος!!

Εκτέλεση:
Σʼ ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά. Παίρνουμε από το γάλα 4 κουταλιές, το ζεσταίνουμε ελάχιστα και το ρίχνουμε πάνω στην μαγιά, διαλύουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα δάκτυλα μας την μαγιά με το γάλα. Το γάλα πρέπει να είναι ελάχιστα χλιαρό. Εάν είναι πολύ ζεστό καίγεται η μαγιά. Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και τʼ αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Περίπου ένα τέταρτο. Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει ξεκινάμε την υπόλοιπη διαδικασία.
Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε όλα τα υλικά μας πολύ καλά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ το κοσκινισμένο αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα (χλιαρό) και την φουσκωμένη μαγιά. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά, ώσπου να πάρουμε μια ωραία και ελαστική ζύμη. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή δύο πιο μικρά, με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μέσα την ζύμη. Τώρα είναι η ώρα για να βάλουμε και το νόμισμα.
Σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος αφήνοντας την ζύμη να φουσκώσει. Περίπου μια ώρα.
'Όταν φουσκώσει, αφαιρούμε την κόλλα και αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο ενός αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. Μπορούμε να γράψουμε το 2010 με αμύγδαλα.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην χαμηλότερη σχάρα, σε πάνω-κάτω φωτιά, στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα. Το πρώτο μισάωρο μην ανοίξετε καθόλου τον φούρνο, για να φουσκώσει καλά η πίτα. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και τότε αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος.
Την τοποθετούμε στην καλή μας πιατέλα και εάν θέλουμε βάζουμε διάφορα στολιδάκια. Καλό είναι να την τυλίξουμε με μια μεμβράνη για να διατηρηθεί τραγανή και αφράτη.

Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά!

1 σχόλιο:

  1. Awesome work! Please if you like art take a look on my blog I 've just started it. http://meeka-couture.blogspot.com/ love, Meeka

    ΑπάντησηΔιαγραφή