Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Decoupage... στο ταβάνι!!




Η τεχνική decoupage (τεχνική του χαρτιού) είναι εύκολη στην εφαρμογή της, παρέχοντας την δυνατότητα άμεσης και οικονομικής διακόσμησης οποιουδήποτε είδους επιφάνειας, δημιουργώντας εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η εφαρμογή της δεν έχει όρια. Μπορείτε να διακοσμήσετε απο την επιφάνεια ενός τοίχου μέχρι αντικείμενα και έπιπλα.

Εμείς σας παρέχουμε τις οδηγίες για το πώς να εφαρμόσετε την τεχνική στο ταβάνι ενός μικρού χώρου, για παράδειγμα το χωλ, επιλέγοντας μια σειρά απο ασπρόμαυρες εικόνες και δημιουργώντας μία αφηρημένη σύνθεση απο ‘πουλιά και άνθη’.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:

  • ασπρόμαυρες φωτοτυπίες (σχέδια της αρεσκείας σας)
  • ψαλίδι και κοπίδι
  • κόλλα για χαρτί (glue-stick)
  • κόλλα για decoupage (ατλακόλ)
  • πινέλο

ΟΔΗΓΙΕΣ :



1. Πρώτα αποφασίσετε στο θέμα της σύνθεσής σας και επιλέξετε τις ανάλογες εικόνες. Εμείς προτιμήσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως θέμα τη φύση και επιλέξαμε εικόνες από πουλιά, λουλούδια, πεταλούδες και σκαθάρια. Μπορείτε να βρείτε εικόνες σε διάφορα βιβλία. Θα σας συμβουλεύαμε να επιλέξετε εικόνες από αντικείμενα, ζώα, κτλ., που έχουν πιο ξεκάθαρη μορφή για να μπορέσετε να κόψετε εύκολα το περίγραμμα τους.



2. Αφού επιλέξατε τις εικόνες που θα χρησιμοποιήσετε, βγάλτε ασπρόμαυρες φωτοτυπίες πειραματιζόμενοι με την κλίμακα/μέγεθος και την αντίθεση φωτεινότητας. Μπορείτε επίσης να σαρώσετε τις εικόνες και να τις επεξεργαστείτε χρησιμοποιώντας ανάλογα προγράμματα επεξεργασίας και στην συνέχεια να τις τυπώσετε σε έναν εκτυπωτή.

3. Συγκεντρώστε τις φωτοτυπίες και κόψετε προσεκτικά τα σχέδια με ψαλίδι και κοπίδι στη συνέχεια για τις λεπτομέρειες. Μην ανησυχείτε αν δεν τα πάτε και πολύ καλά με την χειροτεχνία, οι ατέλειες στο κόψιμο δεν θα φαίνονται στο ταβάνι!

4. Καθαρίστε καλά την επιφάνεια όπου πρόκειται να εφαρμόσετε την τεχνική decoupage. Η σωστή προετοιμασία της επιφάνειας είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να κολλήσετε καλά τα σχέδια και να μην ξεκολλάνε στην άκρη. Μπορείτε επίσης να φρεσκάρετε τον τοίχο με ένα χέρι βαψίματος σε άσπρο χρώμα, ή να επιλέξετε ένα διαφορετικό από το υπάρχον χρώμα ανάλογα με τις αποχρώσεις της σύνθεσης σας.

5. Χρησιμοποιήστε μία σκάλα και κολλήσετε τις κομμένες εικόνες τοποθετώντας τις ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απλώστε κόλλα για χαρτί (glue-stick) σε όλη την επιφάνεια της εικόνας και κολλήστε την πιέζοντας ελαφρά απομακρύνοντας τυχόν τσακίσεις στο χαρτί.

6. Τέλος εφαρμόσετε την τεχνική decoupage. Αραιώσετε την κόλλα για decoupage (ατλακολ) με νερό, έτσι ώστε το μείγμα να είναι αρκετά αραιό, αλλά προσοχή να παραμένει κολλώδες. Με το πινέλο απλώσετε ένα λεπτό στρώμα κόλλας πάνω στις εικόνες που κολλήσατε προηγουμένως, δίνοντας έμφαση στο περίγραμμα κάθε εικόνας. Περιμένετε να στεγνώσει και επαναλάβετε την διαδικασία περνώντας 3 - 4 χέρια λεπτού στρώματος κόλλας.

(Πηγή: designspongeonline.com)

3 σχόλια: