Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Σαν τα μάτια σας........


Η οθόνη του υπολογιστή κουράζει και ταλαιπωρεί τα μάτια. Πάρτε τα μέτρα σας ακολουθώντας μερικά απλά tips και δείτε την με άλλο μάτι.Οι καθημερινές και πολύωρες «συνεδρίες» με τον υπολογιστή, πολύ συχνά, προκαλούν κούραση στα μάτια, πόνο, ξηρότητα ή υπερβολικό δάκρυσμα, θαμπή όραση, κλπ. Τα συμπτώματα αυτά, πολλές φορές με τη σειρά τους επιφέρουν πονοκεφάλους, ζαλάδες, πόνο στον αυχένα και τους ώμους, κ.α.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον υπολογιστή;

1) Προσέξτε το ύψος και τη θέση της οθόνης που έχετε απέναντί σας. Υπολογίστε ότι η απόσταση από εσάς, πρέπει να είναι από 40 εκατοστά και άνω, ανάλογα με την όρασή σας και το μέγεθος της οθόνης. Επιπλέον, το άνω μέρος της οθόνης, πρέπει να βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το επίπεδο των ματιών.

2) Ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης και προσέξτε το αποτέλεσμα να μην είναι πολύ φωτεινό ή πολύ σκοτεινό.

3) Κάντε μικρά διαλλείματα κάθε μισή ώρα. Για 1-2 λεπτά εστιάστε σε ένα αντικείμενο, και αφήστε τα μάτια σας να ταξιδέψουν μακριά.

4) Εάν τα μάτια σας ξηραίνονται συχνά, χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα

Και η διατροφή όμως μπορεί να προφυλάξει τα μάτια σας. Τι συνιστάται να βάζουμε στο πιάτο μας;

1) Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Δηλαδή, σπανάκι, κατσαρό λάχανο, μπρόκολο κλπ. Λόγω των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, λέγεται ότι προφυλάσσουν τα μάτια από την εμφάνιση καταρράκτη.

2) Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Δηλαδή, σολομό, τόνο, κλπ: Προστατεύουν την όραση και μειώνουν την ξηρότητα στα μάτια

3) Πολυβιταμίνες: Οι βιταμίνες C και Ε, το βήτα-καροτένιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος σύμφωνα με έρευνες, προστατεύουν τα μάτια. Επίσης, προφυλάσσουν σημαντικά, οι βιταμίνες Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ.

4) Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Από πορτοκάλια και ελαιόλαδο, μέχρι φρούτα, ξηροί καρποί, ρόδια, ακτινίδια, καρότα αλλά και πράσινο τσάι. Όλα προστατεύουν και θωρακίζουν ολόκληρο τον οργανισμό και όχι μόνο την όρασή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου