Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Όχι σκουπίδια στην θάλασσα....


Ζούμε σε μία χώρα με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών όπου κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε για να δροσιστούμε. Είναι όμως, πλέον σύνηθες το φαινόμενο φεύγοντας από την παραλία να παρατηρούμε σωρούς παρατημένα σκουπίδια πίσω μας ακόμα και σε απομακρυσμένες και δύσβατες παραλίες που ίσως δεν φτάσει ποτέ το απορριμματοφόρο. Και ενώ οι επιπτώσεις των σκουπιδιών στις παραλίες είναι γνωστές, το φαινόμενο συνεχίζεται.....

Τα απορρίμματα γίνονται συχνά «τροφή» των χελωνών, των δελφινιών, των πουλιών και των ψαριών με αποτέλεσμα πολλά να τραυματίζονται, να πεθαίνουν από ασφυξία ή και να πνίγονται κατά την κατάποσή τους. Πολλά θαλάσσια είδη παγιδεύονται σε απορρίμματα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ή και να θανατώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP), κάθε χρόνο τα απορρίμματα στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στη θάλασσα σκοτώνουν 700.000-1.000.000 πουλιά 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και αμέτρητα ψάρια. 


Ας φροντίσουμε, λοιπόν:

1) Να μεταφέρουμε τα σκουπίδια, που μπορεί να έχουμε προκαλέσει κατά τη διάρκεια παραμονής μας στην παραλία, έστω κι αν υπάρχουν κάδοι.
2) Ν'ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας. Αν στη γειτονιά μας ή σε κάποια γειτονιά που συναντάμε στην επιστροφή μας από την παραλία γίνεται πρόγραμμα ανακύκλωσης, ας κρατήσουμε τα απορρίμματα μας για λίγο και ας τα απορρίψουμε στους ειδικούς κάδους.
3) Να διδάξουμε τα παιδιά μας και τα παιδιά που βρίσκονται γύρω μας κάποιες καθημερινές συνήθειες που θα προστατεύσουν το άμεσο φυσικό περιβάλλον τους τώρα αλλά και στο μέλλον. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΗΕLMEPA:

"Είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τις θάλασσες σαν χωματερές, να αλλάξουμε νοοτροπία και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη θάλασσα και ολόκληρο τον πλανήτη. Ας αρχίσουμε να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώνουμε συστηματικά και να πετάμε τα σκουπίδια μόνο στους κάδους απορριμμάτων.
'Μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος συμμετέχοντας σε εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, ενημερώνοντας τους γύρω μας και αφυπνίζοντας την τοπική κοινωνία όπου ανήκουμε".

20 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ανάρτηση! Μακάρι να σκέφτονταν όλοι έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά κούκλα μου... Καλό θα'ταν ν'αρχίσουμε όλοι να σκεφτόμαστε έτσι, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το άμεσο φυσικό περιβάλλον μας τώρα αλλά και στο μέλλον!!

      Διαγραφή
  2. Αααχχ Ελενάκι μου κάθε χρόνο τα ίδια λέμε, και κάθε χρόνο δυστυχώς τα ίδια γίνονται.
    Πρέπει όλοι να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση,για να απολαμβάνουμε καθαρές θάλασσες και να αποφύγουμες τις άσχημες επιπτώσεις από την μόλυνση!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς Ελενάκι μου, κάθε χρόνο τα ίδια.... Πρέπει όμως όλοι να ενημερωθούμε και γίνουμε μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος!!

      Διαγραφή
  3. Μακάρι όλοι να μην σκέφτονταν μόνο τον εαυτό τους και να πρόσεχαν λίγο.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς έτσι είναι κούκλα μου, αλλά πρέπει επιτέλους ν'αρχίσουμε να προστατεύσουμε και τον πλανήτη μας, για να'χουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας!!

      Διαγραφή
  4. Μπράβο ρε Έλενα!!δωσε το καλό παράδειγμα!καλή μας εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Έλλη μου... σ'ευχαριστώ! Να περνάς πάντα όμορφα!! :-)

      Διαγραφή
  5. αχ Ελενα,πόσο δίκαιο έχεις.Προσωπικά τα μαζεύω όλα πριν φύγω,μη με περάσουν και για βρωμήλου-))))Ολα μια συνήθεια είναι!!!!!!Φιλιά πάρα πολλά,και εύχομαι να εράσει το μήνυμά σου-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Χρυσούλα μου, να'σαι καλά! Ελπίζω το μήνυμα αυτό να μας αφυπνίσει όλους, για ν'αρχίσουμε επιτέλους να προστατεύουμε το σπίτι που ζούμε... δηλαδή τον πλανήτη μας!!

      Διαγραφή
  6. Ελενάκι μπράβο, έχεις απόλυτο δίκιο!!!!Πρέπει να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση όλοι,όπως έγραψε και η Έλενα πιο πάνω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Ελενάκι μου! Το μέλλον του πλανήτη μας είναι στα χέρια μας... Πιστεύω ότι αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, στο τέλος θα τα καταφέρουμε!!

      Διαγραφή
  7. Έλενα, πολύ καλές οι πληροφορίες που μας δίνεις. Ακούμε κάθε χρόνο από τα ΜΜΕ, τις συστάσεις σχετικά με την καθαριότητα στις ακτές, αλλά κάθε χρόνο βλέπουμε τα σκουπίδια να βρωμίζουν ακτές και θάλασσες. Αν ο καθένας από εμάς, μάζευε τα δικά του απορρίματα, δεν θα είχε λόγο ύπαρξης η σημερινή σου ανάρτηση. Δυστυχώς όμως... Τουλάχιστον ας τα διαβάσουμε ακόμα μία φορά, μήπως και βάλουμε μυαλό κάποια στιγμή.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Ειρήνη μου! Κάθε χρόνο τα ίδια κάνουμε... Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι μόνο αν σεβαστούμε το περιβάλλον, θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας!!

      Διαγραφή
  8. Ελενάκι μου καλημέρα!
    Εχεις πρόσκληση για παιχνιδάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Ελενάκι μου! Με μεγάλη χαρά θα'ρθω να πάρω μέρος στο παιχνίδι!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. αλλαγη στο εικονακι βραβειου συμμετοχης
    http://delfinaki-sunset.blogspot.com/2012/06/blog-post_2806.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Δελφινάκι μου για την ενημέρωση! Έρχομαι να πάρω την νέα εικόνα!!! Φιλιά!

      Διαγραφή