Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Μπαγκέτες γεμιστές, νηστίσιμες και αρτίσιμες




Υλικά: 3 φλ. αλεύρι για ψωμί, ½ κ. γλ. αλάτι, ¾ κ. γλ. ζάχαρη, ½ κ.γλ. μαγιά σκόνη, 4 κ.σ. μαργαρίνη
1 φλ. χλ. νερό (περίπου)
Για την γέμιση: ½ κ.γλ. νιφάδες αλατιού, ελιές διάφορες απυρήνωτες, ντοματίνια, σάλτσα πέστο, φρέσκα μυρωδικά, τυρί, 2 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη

Εκτέλεση: 
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και τη μαργαρίνη. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό. Το προσθέτουμε και ανακατεύουμε με κουτάλι το μείγμα έως ότου μαζευτεί σε μπάλα. Το αφήνουμε στο μπολ σκεπασμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου για 15 ώρες έως ότου τριπλασιαστεί σε όγκο και φυσαλίδες εμφανιστούν στην επιφάνεια.
Αφού η ζύμη φουσκώσει μετά από πολλές ώρες, την αδειάζουμε σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Διπλώνουμε 2-3 φορές την ζύμη. Της δίνουμε στρογγυλό σχήμα και την πλαταίνουμε λίγο με το χέρι.
Αλείφουμε την ζύμη με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.
Απλώνουμε πετσέτα σε μια λαμαρίνα. Πασπαλίζουμε αλεύρι. Βάζουμε πάνω την ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω. Αλείφουμε λιωμένη μαργαρίνη με πινέλο.
Αν η ζύμη κολλάει πασπαλίζω αλεύρι. Διπλώνουμε καλά την πετσέτα. Βάζουμε σε σβηστό φούρνο (ξηρό μέρος). Αφήνουμε τη ζύμη να ξαναφουσκώσει για 1 ½ - 2 ώρες. Όταν πιέζουμε την ζύμη δεν πρέπει να έχει επαναφορά. Αλλιώς την αφήνουμε ακόμα λίγα λεπτά να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230ο C. Λαδώνουμε μία λαμαρίνα. Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ίσα μέρη. Απαλά τεντώνουμε σε φυτίλια στο μήκος του ταψιού.
Τα αραδιάζουμε στη λαδωμένη λαμαρίνα και τα αλείφουμε με μαργαρίνη. Πασπαλίζουμε ανθό αλατιού. Γεμίζουμε κάθε μπαγκέτα με διαφορετικό υλικό. Πασπαλίζουμε μυρωδικά.
Ψήνουμε 15’ – 20’ να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

(Πηγή:  http://www.argiro.gr/)

8 σχόλια:

  1. Έλενα πρέπει να είναι αφράτες και πολύ νόστιμες σύγουρα!Απο εμφάνιση είναι τέλειες πάντως!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γω πριν λίγο ανακάλυψα την συνταγή Ελένη μου! Πεντανόστινες φαίνονται... μόλις τις φτιάξω θα σου πω!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα...μπήκα στο blog σας σήμερα πρώτη φορά και γέμισα χρώματα και αρώματα!
    Θα τα ξαναπούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Δήμητρα στο μπλογκοσπιτάκι μου! Σ'ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να τα λέμε συχνά!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Εκτός από νόστιμες, δείχνουν και πολύ εμφανίσιμες!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι πολύχρωμες και γευστικές!! Να'σαι καλά Έλενά μου, φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Μα τι υπέροχη ιδέα...με ξετρέλανες.θα το δοκιμάσω τώρα που θα έχουμε περισσότερο χρόνο και θα νηστεύουμε....ευκαιρία για νέες γεύσεις!!! Να είσαι καλά!! Ευχές για ένα όμορφο βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή Κατερίνα μου! Να'σαι καλά και πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή