Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Μάρτης-γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης!


Ο πρώτος μήνας της άνοιξης είναι εδώ αλλά ο καιρός φοράει ακόμα χειμωνιάτικα....



Φτιάξατε Μάρτη με κόκκινη-άσπρη κλωστή, το τζάκι όμως που φέτος μας έσωσε όλους από την επιπλέον κατανάλωση πετρελαίου ή φυσικού αερίου είναι ακόμα αναμένο. Τι άλλο να κάψει κανείς που έλεγε και η λαϊκή παροιμία;

Τι δεν πρέπει να καίω στο τζάκι μου;
Τα μαλακά και εύκαμπτα ξύλα, όπως το έλατο ή πεύκο, είναι ιδανικά για προσάναμμα γιατί «αρπάζουν» εύκολα και καίγονται εύκολα. Αν θέλετε διάρκεια και άρα περισσότερη θερμότητα, χρησιμοποιήστε πιο σκληρά ξύλα, όπως βελανιδιά, σφεντάμι ή λευκή καρυδιά. Αποφύγετε τα φρεσκοκομμένα ξύλα που έχουν μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας και προτιμήστε ξερά ξύλα ή προμηθευτείτε χλωρά και αποξηράνετε τα μόνοι σας φυλάσσοντας τα σε στεγνό και στεγασμένο μέρος τουλάχιστον για έξι μήνες. Για να είστε σίγουροι ότι τα ξύλα είναι έτοιμα για το τζάκι σας, χτυπήστε τα με ένα κούτσουρο και αν ακούσετε έναν κούφιο ήχο σημαίνει ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.
Ποτέ μη ρίχνετε στη φωτιά χημικά επεξεργασμένο ή βαμμένο ξύλο, αλουμίνιο, πλαστικό, κορδέλες ή οτιδήποτε άλλο προκαλεί τοξικές και άρα βλαβερές αναθυμιάσεις.

Tip: Τζάκι με άρωμα!
Αν θέλετε ο χώρος σας να πλημμυρίσει με άρωμα καθώς το τζάκι καίει, διαλέξτε ξύλο μηλιάς για ελαφριά ευωδιά και ξύλο μυρτιάς για έντονη. Τα αφρόξυλα σκορπούν μυρωδιά λεβάντας, ενώ η ελιά βγάζει ένα διακριτικό άρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου