Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Mυρωδάτο ελαιόλαδο απ'τα χεράκια σου!


Αρκούν κάποια μυρωδικά, για να χαρίσεις σπιτική γεύση στο ελαιόλαδο. Μην το σκέφτεσαι. Δοκίμασέ το!



Eίναι εύκολο να φτιάξεις αρωματισμένο ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας διάφορα μυρωδικά. Το λάδι θα πρέπει να είναι έξτρα παρθένο και καλής ποιότητας, ενώ το δοχείο που θα το τοποθετήσεις να είναι γυάλινο, πεντακάθαρο, στεγνό και να κλείνει καλά, ει δυνατόν αεροστεγώς.

Υλικά: Δυόσμος, βασιλικός, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, μάραθο, εστραγκόν, άνηθος και μαϊντανός είναι τα πλέον κατάλληλα μυρωδικά ενώ ιδιαίτερη γευστικότητα προσδίδουν επίσης κεδρόμηλα, κόκκοι πιπεριού, σκόρδο, κάπαρη, καυτερή πιπεριά, ξερά μανιτάρια (ειδικά η τρούφα) και φλούδες από εσπεριδοειδή (προτιμήστε βιολογικής γεωργίας).

Τρόπος παρασκευής: Για ένα καλό καρύκευμα γενικής χρήσεως, γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα μικρό σκούρο γυάλινο βαζάκι με ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα της δικής μας επιλογής (καλά πλυμένα και στεγνά), αναμειγνύουμε, κλείνουμε σφιχτά το βαζάκι και αφήνουμε το μείγμα να «ηρεμήσει» για περίπου 10 μέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε, ώστε να ανακατευτούν τα αρώματα.

Διατήρηση: Διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (εκτός ψυγείου) γύρω στον ένα μήνα.

Χρήση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο για να αρωματίσουμε όλες σχεδόν τις σαλάτες λαχανικών και αρκετά φαγητά, αντικαθιστώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο πολλές από τις έτοιμες σάλτσες του εμπορίου. Μπορούμε επίσης να το καταναλώσουμε ως ντιπ (π.χ. για να βουτάμε μέσα κριτσινάκια ή μπαστουνάκια λαχανικών όπως τα καρότα) ή ως άλειμμα σε σάντουιτς, σκέτο ψωμί, φρυγανιά, παξιμάδι και αλμυρά κράκερ.

4 σχόλια:

  1. φτιάχνω πολύ συχνά αρωματικό λάδι αλλά δεν είμαι τόσο σχολαστική με το να κλείνει αεροστεγώς κλπ. σε ένα γυάλινο μπουκάλι το βάζω και είναι οκ. άσε που το διατηρώ αρκετό διάστημα. θα έπρεπε να προσέχω περισσότερο? (αχ...κ εσύ έχεις λεκτική επεξεργασία στα σχόλια...βγάλτη είναι πολύ κουραστική!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πρώτη φορά θα φτιάξω το αρωματικό λάδι και ελπίζω να πετύχει! Μάλλον θα χρειαστώ την βοήθειά σου Nemecis.... πως βγαίνει η λεκτική επεξεργασία;

      Διαγραφή
    2. Λοιπόν, στον πίνακα ελέγχου του blogger, θα πας στις ρυθμίσεις , από τις επιλογές κάτω θα επιλέξεις το tab σχόλια και προς τα κάτω εκεί που λέει "Να προβληθεί η λέξη επαλήθευσης για σχόλια;" θα επιλέξεις ΟΧΙ

      αν χρειαστείς κάτι άλλο, πες μου!!!!!

      φιλιά!

      Διαγραφή
    3. Σ'ευχαριστώ πολύ Nemecis....να'σαι καλά! Θα πάω να το κάνω!! Φιλιά!

      Διαγραφή