Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Νίκησε το άγχος πριν σε φάει!!



Οι περισσότερες από εμάς αγχωνόμαστε για να ανταπεξέλθουμε σε όλες μας τις υποχρεώσεις, ξεχνώντας την πιο σημαντική μας υποχρέωση που δεν είναι άλλη από το να διατηρήσουμε την υγεία μας, σωματική και ψυχική, σε καλή κατάσταση. Παρακάτω παραθέτουμε μερικούς απλούς και εύκολους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να αποβάλεις το άγχος πριν σε φάει...

1. Μεγάλες δόσεις χαράς.
Ο ήλιος, το γέλιο, η μουσική και άλλα πολλά καθημερινά πράγματα που σου δίνουν χαρά μπορούν να σε γεμίζουν με ενέργεια και αισιοδοξία αρκεί εσύ η ίδια να είσαι δεκτική. Οσο πιεσμένη και αν αισθάνεσαι αφιέρωσε μερικά λεπτά της ημέρας σου για να κοιτάξεις ψηλά στον ουρανό, να ακούσεις το αγαπημένο σου κομμάτι μουσικής ή να μυρίσεις το λουλούδι που είδες να ξεπροβάλλει μέσα από το φράκτη μιας πολυκατοικίας. Μην ξεχνάς πως τα θετικά ερεθίσματα βρίσκονται εκεί έξω και περιμένουν από εσένα να τα δεις. Ανάπτυξε τεχνικές θετικών συναισθημάτων για να μπορείς να αναγνωρίζεις τη χαρά και την ευτυχία στα απλά, μικρά καθημερινά πράγματα.

2. Προετοιμάσου για τα χειρότερα
Αυτή η συμβουλή μπορεί να ακούγεται αρκετά συμβατική, είναι όμως ένας καλός τρόπος για να νικήσεις το άγχος.Το να προβλέψεις το χειρότερο και να ενεργήσεις βάσει σχεδίου μπορεί να προλάβει αρκετές δυσάρεστες και στρεσογόνες καταστάσεις. Όντας προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα μειώνεις την ένταση και το άγχος καθώς θα γνωρίζεις εξ΄αρχής πώς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Και πάνω από όλα ψυχραιμία… Όλα έχουν τη λύση τους.

3. Κράτα ημερολόγιο θετικών σκέψεων
Όταν βλέπεις κάτι που σε κάνει να χαμογελάς, ότι κι αν είναι αυτό, κατάγραψέ το μέσα στο μικρό σου ημερολόγιο.Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις ένα μικρό λεύκωμα με εικόνες, φωτογραφίες και μικρά αντικείμενα που σου ανεβάζουν τη διάθεση και στο ενδιάμεσο γράψε στιχάκια που σε ανεβάζουν ή ανέκδοτα που σε κάνουν να ξεκαρδίζεσαι στη στιγμή. Ανατρέχοντας στις σελίδες του κάθε φορά που το άγχος σου… χτυπά την πόρτα εκπαιδεύεις το μυαλό να εστιάζει στα θετικά, ακόμη και όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις.

4. Επαναπροσδιόρισε την άποψή σου για το χρήμα
Ένα μεγάλο ποσοστό του άγχους οφείλεται στο χρήμα. Όπως μάλιστα έχει αποδειχτεί, μεγάλο μέρος των διαζυγίων αλλά και των καυγάδων ενός ζευγαριού οφείλονται σε λόγους οικονομικούς. Είναι απόλυτα λογικό να ανησυχείς για την οικονομική σου κατάσταση, ιδιαίτερα σε τέτοιες ζοφερές εποχές. Ωστόσο, ίσως θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσεις αυτά που θεωρείς ανάγκες. Μια επώνυμη τσάντα για παράδειγμα δεν είναι ανάγκη αλλά πολυτέλεια. Οπότε γιατί να αγχώνεσαι πώς θα την αγοράσεις όταν έχεις να πληρώσεις τόσους λογαριασμούς; Αν΄αυτού μπορείς να αγοράσεις μια άλλη ανώνυμη μεν, εξίσου στυλάτη δε τσάντα που θα σε γλιτώσει από άδικο και άσκοπο στρες.

5. Επέλεξε τους σωστούς ανθρώπους δίπλα σου. Αξίζεις το καλύτερο!
Μήπως βασίζεσαι σε λάθος άτομα ή μήπως υπάρχουν άτομα του περιβάλλοντός σου που συνεχώς σε κάνουν να σκέφτεσαι αρνητικά και σου ρίχνουν τη διάθεση; Για να νικήσεις το άγχος σου θα πρέπει να επιλέξεις προσεκτικά τόσο τον σύντροφό σου, όσο και τα άτομα που αποκαλείς φίλους. Οι φίλοι δε σε υποτιμούν, δε σε κάνουν να αισθάνεσαι ενοχές και τύψεις και προπαντός δε σου δημιουργούν συνεχώς ένταση. Αν κάποιοι από όσους βρίσκονται δίπλα σου προκαλούν μόνο νεύρα και στρες μάλλον ήρθε η ώρα να απομακρυνθείς για το δικό σου καλό.


2 σχόλια: